„Csalódnánk, ha visszavonnák!” – Van, aki nagyon jól járt a vasárnapi boltzárral

A Molnár-féle bolt felszereltsége akár egy multié
A Molnár-féle bolt felszereltsége akár egy multié - © Fotó: Derencsényi István
Budapest, Hajdú-Bihar – Vesztesekről nem szól a fáma, sem elbocsátásokról, inkább alkalmazkodásról.

Ünnepel a vasárnapi boltzár: egy éve március 15-én lépett életbe az a törvény, amely a KDNP javaslata alapján megtiltotta a nyitva tartást a hét utolsó napján a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek. A bolttípusok között nem érzékeltek érdemi átrendeződést, a boltzár miatt vasárnapról kiesett forgalom jelentős része a nagy láncoknál ott maradt, csak más napra tevődött át – állapította meg a Világgazdaság a felmérésekre hivatkozva, pedig részben a családi üzleteket akarták helyzetbe hozni a vasárnapi korlátozással.

Boltzár: tökéletes elképzelés, jól jártunk vele – Molnár Miklós

Hiányoznak az adatok

Bánjunk csínján viszont a felmérésekkel, mert máig hiányzik a valóban reprezentatív felmérés arról, hogy a törvény életbelépése milyen hatással van a kiskereskedelem szereplőire. „A vasárnapi boltzár pontos mérlegét az online pénztárgépadatok alapján lehetne megvonni, de az eddig nyilvánosságra hozott adatok az égvilágon semmit sem mutatnak erről a kérdésről. A kormánybiztos 200-250 milliárd forint többletforgalomról beszél, amit a hazai kisvállalkozások könyvelhettek el, de ezt nem támasztja alá egyetlen nyilvános adat sem, persze, az ellenkezőjét sem – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Origónak. „Több kiskereskedővel is beszélgettem a témáról, és a tapasztalataim szerint is nagyon megoszlanak a vélemények: van, akinél jelentős a forgalomkiesés, van, aki növekedésről számol be. A létszámcsökkentés viszont sokkal kisebb lett, mint amire előzetesen számítani lehetett” – összegezte Vámos György az uzletresz.hu-nak is nyilatkozva.

A Napló által megkérdezett kiskereskedők válasza is változatos képet mutat, az viszont biztos, hogy a vasárnap valóban nyitva tartók – mert főleg a kisebb településeken ezt sokak továbbra sem vállalják – nyertek.


bz02

Fotó: Derencsényi István


A debreceni Molnár Miklós, aki a hét minden napján 6 és 22 óra között nyitva tartó boltot üzemeltet, úgy fogalmazott, hogy nem kis költséggel és energiával még egy pénztárgépet be kellett állítania az üzletbe. – Csak vasárnap minimum 50 százalékos a forgalmunk növekedése, ami hétköznap is érződik, akkor is megvan a plusz 10 százalék – mondta. Hozzátette, nagyot csalódnának, ha a kormány visszacsinálná mindezt, mert ők a boltzárral valóban jobban járnak. Remélik, a népszavazás is elmarad e kérdésben. Azonban tenni is kellett a sikerért: megszólalónk 2007 óta bejáratott üzlete modern, és nyolcezerféle (!) terméket kínál, ügyelve arra, hogy igényesek és szegényebbek is tudjanak választani. Fennmaradásának zálogát abban is látja, hogy a szabályok szerint sosem megy a beszerzési ár alá, viszont így is olcsóbb a multiknál. Lejárt vagy rossz terméket pedig nem árul. Megyénk kisebb településein azt tapasztaltuk, hogy a boltosok szombat délben „pánikszerűen” bezárják az üzleteket, onnantól megáll az élet. Az a néhány éjjel-nappali vagy boltocska viszont, amely bevállalja a vasárnapozást, meg tud maradni, és profitot is tud termelni.

Át más napokra

A 2015-ös év tapasztalata alapján a vasárnapi zárva tartás alapvetően változtatta meg a vásárlói szokásokat – áll a Tesco sajtóosztályának hozzánk eljuttatott közleményében. „A heti egy nappal kevesebb vásárlási lehetőség egy jóval tudatosabb fogyasztói magatartásformát eredményezett. Nem meglepő módon a zárva tartás előtti és utáni napok erősödtek a leginkább, kevesebbszer, de adott vásárlás alkalmával jóval többet is költenek a fogyasztók mint azelőtt, így felkészülve a hétvégére” – tapasztalja a Tesco. Az Aldi rafinált, újít – idézhetnénk akár aktuális reklámját is, ám komolyan gondolja, hogy kárpótol a vasárnapokért. Bővítette kínálatát, összes üzletében látványpékséget nyitott, illetve a megváltozott táplálkozási igényű vásárlók számára is jelentős segítséget ad. Akcióit szombatra időzítette, és nem csökkentette, hanem növelte alkalmazottai számát – tudtuk meg. A Sparnál sem történtek elbocsátások, a forgalmat illetően pedig optimisták, ugyanis összes bevételük 2014-ben 473,7 milliárd forint volt, míg 2015-ben már 488,2 milliárd forint, amely 3 százalékos növekedést jelent. Ez a lánc is azt erősíti meg, hogy vásárlásaink elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete támogatja a vasárnapi „pihenést”. Az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: tapasztalataik szerint az intézkedés egyértelműen pozitív társadalmi és egészségügyi, illetve mentális hatással van az áruházi dolgozókra, egy év alatt bizonyíthatóan javította az érintett családok életminőségét.

HBN–BB


Kivétel vasárnap is akad

Egy évben öt vasárnapon nyitva lehetnek a multik. Ezek a rohamok is pótolhatják a máskor kiesett forgalmat. És van egy kivétel is: a budapesti Nagycsarnokban üzemelő Aldi március 6-tól minden vasárnap este 6-ig várja a vásárlókat. Az egységre azért nem érvényes a vasárnapi zárva tartás rendelete, mert piac területén működik.

hirdetés