Családi táncházak a DMK-ban

Családi táncházak a DMK-ban
© Fotó: DMK
Debrecen – Nemzeti ünnepünkön, március 15-én a Debreceni Művelődési Központ két egységében, a Belvárosi és az Ondódi Közösségi Házakban is nagyszabású családi rendezvényekkel emlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Március 15-én, 14 órától „Talpra, magyar!” címmel családi táncházat szerveznek a DMK Belvárosi Közösségi Házában. A kézművessarokban nemzeti színű zsinórt és kokárdát készítenek, gyöngyöt fűznek, lovacskát alkotnak, színeznek, faragnak és vesszőt is fonnak majd. Tánctanítással egybekötve a magyar verbunk- és párostánc gazdag hagyományából (széki verbunk, sűrű és ritka tempó; feketelaki táncok: lassú magyar és csárdás; Küküllő-menti táncok; szatmári és vasvári verbunk) láthatnak ízelítőt az érdeklődők. „Magyarország nagy vitézség” címmel a debreceni Cívis Banda és Molnár Miklós ad műsort a ’48-as népdalokból és katonanótákból. A zenészek a közönséget is bevonják a daltanulásba. A szünetekben Juhász Erika és Bárdosi Ildikó ’48-as népdalokat tanít.

Március 15-én, 15 órától „Süvegemen nemzetiszín rózsa” címmel az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk a DMK Ondódi Közösségi Házában. A kézműves játszóházban csákót, pártát, kokárdát készítünk. A Debreceni Népi Együttes táncosai műsort adnak. A talpalávalót Bíró Imre és zenekara húzza.

A rendezvényekre a belépés díjtalan.

– Debreceni Művelődési Központ –