Helyi közélet

2016.09.01. 19:23

Hasznos tanácsok az iskolakezdéshez

Debrecen - Az iskolakezdés első napján a hajdú-bihari rendőrök kérik a szülőket, hogy gyermekeik biztonsága érdekében fogadják meg tanácsaikat, hiszen az esetleges balesetek, bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal általában elkerülhetőek.

Debrecen - Az iskolakezdés első napján a hajdú-bihari rendőrök kérik a szülőket, hogy gyermekeik biztonsága érdekében fogadják meg tanácsaikat, hiszen az esetleges balesetek, bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal általában elkerülhetőek.

Véget ért a nyári szünidő, 2016. szeptember 1-jén újra becsengettek az iskolákba, ezért érdemes időben elindulni reggelente. A tanulókat arra kérjük, hogy ne rohanjanak a busz, a villamos után, valamint ne próbáljanak az utolsó pillanatban felszállni a járműre. A tömegközlekedési eszközökön hasznos, ha az iskolai holmik lehetőség szerint egy táskában vannak elhelyezve, ami nem gátolja őket a kapaszkodásban.

A szülőket arra kérjük, hogy csak az önállóan, biztonságosan közlekedni tudó gyermekeket engedjék egyedül az iskolába, egy előre egyeztetett, pontosan ismert útvonalon, amelynek esetleges veszélyeire felhívták a figyelmüket. Amennyiben elkísérik őket a suliba, ügyeljenek arra, hogy biztonságos helyen váljanak el tőlük. Lehetőleg ne kelljen olyan helyen átkelniük az úttesten, ahol nem lámpa irányítja a forgalmat, valamint figyeljenek arra is, hogy a gyermekek a járda felőli oldalon szálljanak ki az autóból. Nem csak közlekedésbiztonsági okok miatt fontos, hogy a gyermekek a szülők által ismert, előre megbeszélt, lehetőleg mindig ugyanazon az útvonalon közlekedjenek. Ez számukra is biztonságot jelenthet, és nem csak egy egyszerű késés, de veszélyhelyzetek esetén is sokat segíthet.

Kérjük, figyelmeztessék a kicsiket arra is, hogy a jól látható helyen viselt, például nyakba akasztott mobiltelefon, vagy más műszaki berendezés veszélybe sodorhatja őket az utcán, ezért ezeket igyekezzenek inkább a ruha alá rejteni. Az sem okos dolog, ha ezen készülékeket, tárcájukat, lakáskulcsot, vagy más értéket a hátizsák külső zsebeiben, a tolvajok számára könnyen hozzáférhető helyen tárolják.

A kora esti órákban megtartott iskolai és egyéb elfoglaltságok az ősz beálltával esetenként már sötétedés után érnek véget. A kisebbekkel egyeztessék, mit tegyen, ha véletlenül csak késve tudnak érte menni, a nagyobbak pedig a megszokott út helyett ne válasszanak rövidebb, elhagyatott, rosszul megvilágított útvonalat.

Az órák után otthon egyedül lévő gyerekeket is emlékeztessék arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, mit mondhatnak el, ha ismeretlen telefonál. Megnyugtató lehet, ha van egy megbízható szomszéd, vagy egy közelben lakó ismerős, akinél elhelyezhető egy pótkulcs, hiszen előfordulhat, hogy a lakáskulcs az iskolában marad, vagy elvész. Jó, ha a gyerek ilyenkor nem cselleng az utcán, míg szülei megérkeznek, vagy van kihez fordulnia, amíg a szülők távol vannak.

Nem árt emlékeztetni a diákokat arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok miatt ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Fontos tudniuk, hogy az ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek.

Kérjük, gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülők elérhetősége, illetve tudják azt, kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, ha veszélyben érzik magukat. A lemerült egyenlegű mobiltelefon ne legyen akadálya annak, hogy segítséget hívjanak, hiszen a 112-es központi segélyhívó szám így is elérhető!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ebben az évben is megtesz mindent a kiskorúakat érintő bűncselekmények megelőzése érdekében. Az „Iskola rendőre” programon túl, előzetes egyeztetést követően osztályfőnöki órákat és egyéb előadásokat tartanak, ahol felhívják az általános- és középiskolás diákok figyelmét a környezetükben leselkedő veszélyekre, és azok megelőzési módszereire.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság valamennyi diáknak sikeres, balesetmentes tanévet kíván!

- police.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában