Családi adózás: ki jár jól vele?

gyerekek
gyerekek
Igen érzékenyen érintheti a jövedelmi viszonyokat a családi adózás bevezetése.

Az adórendszer tervezett változásait ezért részletes hatásvizsgálatoknak kell megalapozniuk az Ecostat szakértői szerint. A makrogazdaságiak mellett az egyes rétegekre, csoportokra való hatásokat is megvizsgálták legutóbbi kutatásukban.

A jelenlegi elképzelések szerint a személyi jövedelemadót (szja) a családi jövedelemadó (csja), a progresszivitást pedig az egykulcsos adó váltaná fel. Mivel konkrétabb elképzelések még nincsenek, a kutatók három hipotetikus forgatókönyv eredményeit hasonlították össze 2010-re vonatkozóan.

Az első alternatív forgatókönyvben 16 százalékos lineáris szja-t feltételeztek adójóváírás nélkül. A másodikban a jelenlegi kulcsokkal számoltak, de itt már feltételezték, hogy az adóalapot csökkenteni lehet az eltartott gyermekszám függvényében: a levonható összeg egy gyermek esetében egy-, két gyermeknél három-, ennél több gyermek esetében hatmillió forint. A harmadik forgatókönyvben az előzőhöz hasonló csja-val számoltak, de ezt kombinálták a 16 százalékos egykulcsos változattal. Azt számolták ki tehát, milyen jövedelmi réteghatásai lettek volna 2010-ben, ha a jelenlegivel szemben az említett változatok valósulnak meg.

Egykulcsos családi adónál a kétgyermekesek járnak a legjobban

Az eredmények szerint – némileg meglepő módon – a „kombinált” forgatókönyvben, tehát az egykulcsos csja-rendszerben a kétgyermekesek járnak a legjobban, bár a legalább három gyermeket eltartók helyzete is közel hasonló mértékben javul, és a gyermektelenek járnak a legrosszabbul. A gyermekszám szerinti különbségek nagyobbak, mint a jövedelmi szint szerinti – mondják az Ecostat kutatói. A családi korösszetétel szerinti vizsgálatok azt mutatják, a változások haszonélvezői a többgenerációs háztartások lennének, de a csak fiatalokból álló családok helyzete is jelentősen javulna.

Kattintson ide a folytatásért >>>

Forrás: www.vg.hu