Családbarát szemlélet a Debreceni Egyetemen

Akt.:
Zoltán kancellár, Bartha Elek rektorhelyettes, Fűrész Tünde elnök és Beneda Attila államtitkár-helyettes
Zoltán kancellár, Bartha Elek rektorhelyettes, Fűrész Tünde elnök és Beneda Attila államtitkár-helyettes - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Megalakult a Debreceni Egyetemen a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Neveléstudományi Kutatóközpont.

Az egyetem és a kutatóközpont létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást a Tudomány a családbarát szemlélet formálásában című szakmai konferencián írták alá. Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, milyen fontos, hogy a tárca családügyi háttérintézménye és a Debreceni Egyetem egyfajta szellemi hátországként segíti majd a kormány családpolitikáját.

– Meg szeretnénk valósítani azt a családpolitikát, amit 2010 óta a kormány képvisel. Ennek filozófiája két pilléren alapszik, munkára épülő társadalmat szeretnénk, amiben megerősített családok viszik a nemzetet előre. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, nagyon sok mindenre van szükség. Kell egy szellemi hátország, ami segít bennünket abban, hogy a társadalom és a családok megkapják a legfontosabb támogatásokat – hangsúlyozta a politikus.

Családbarát munkahely is

– Az egyetemen belső intézkedéseknek hála rendezvények, szolgáltatások egész sora segíti az intézményben dolgozók, tanulók és családjait, hogy az egyetemi polgárok minél jobban össze tudják hangolni a munkahelyi kötelezettségüket családi életükkel – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Az ünnepség résztvevőinek egy csoportja | Fotó: Kiss Annamarie

A KINCS Neveléstudományi Kutatóközpontja a Debreceni Egyetem Főépületében működik, főbb tevékenységei közé tartozik a kutatás mellett az oktatás, a tudományos eredmények disszeminációja, valamint a nemzetközi kapcsolatok elősegítése. A központ vezetője, Engler Ágnes, a DE BTK Neveléstudományi Tanszék vezetője, aki két kolléganőjével együtt a rendezvényen vették át megbízásukat Fűrész Tünde elnöktől.

HBN