Család, fa

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Kivágták azt a pompás fenyőt, amit mindig megcsodáltam, egy kapu mellett, ahol rendszeresen megfordulok. Nem írom le, melyik üzemben, még a végén baj lenne belőle, szerintem nem is Debrecenben van, ugye? Fábián György jegyzete.

Nekik szegezni a miértet? Fölösleges. Előre szóltak, hogy rekonstrukció lesz. Kár a gőzért. Megmagyarázzák. Szakszerű indokokkal vagy nem, de meg. Beteg volt a fa. (Nem volt.) Rossz helyen volt. (Bármi lehet rossz helyen, csak akarni kell.) Vagy ha egyik sem, akkor meg nem őshonos. (Hát persze, hogy nem őshonos, mondtam én olyat, hogy őshonos? A fenyő. Az Alföldön.) Mindenesetre az ő ágaiból már biztosan nem lesz karácsonyfa. Sebaj, ültetnek a helyére mást.

Nem lepődnénk meg manapság, ha olyat találna mondani valaki: ki tudja, mikor jön el az idő, amikor előkotorják a családfánkat, s rólunk is kiderülne: valamelyik szépöregapánk nem volt őshonos. Vagy betegek vagyunk. Vagy rossz helyen. És akkor minket is lehetne „rekonstruálni”. És ültetni a helyünkre mást.

De erről szó sincs. Adjunk hálát az Úrnak, hogy nyugodt, türelmes, elfogadó társadalomban élünk, ahol ilyesmi biztosan nem fordulhat elő.

– Fábián György –