Csaknem száz húsvéti tüntetést tartott a németországi békemozgalom

Berlin – Csaknem száz tüntetést rendezett a németországi békemozgalom a húsvéti hétvégén, a hétfőn véget ért megmozdulás-sorozaton elsősorban a szíriai háború befejezéséért és a német katonák külföldi bevetése ellen demonstráltak.

A hagyományos húsvéti demonstrációkon idén a menekültek iránti szolidaritás is a fő témák között volt, a mozgalom olyan tradicionális követelései mellett, mint a német fegyverexport beszüntetése és az amerikai atomfegyverek kivonása Németországból.

A szervezők első mérlege szerint a húsvéti ünnepnapok alatt országszerte 95 béketüntetést tartottak. A több száz egyesület, civil szervezet rendezésében tartott megmozdulásokon nagyjából 20 ezren vettek részt, ami növekedés tavalyhoz képest.

Németország nyugati felében a hatvanas évek elején kezdődtek a brit minta alapján szervezett húsvéti békemenetek. A mozgalom a hidegháborús fegyverkezési versennyel párhuzamosan a nyolcvanas években érte el tetőpontját, amikor a fő követelés az atomfegyverek betiltása volt. Azokban az években százezrek vonultak az utcákra a német városokban.

A keleti tömb felbomlása után a megmozdulások résztvevőinek a száma visszaesett, de 2011-ben a fukusimai atomkatasztrófa és a csernobili atomszerencsétlenség 25. évfordulójának hatására ismét tízezrek tüntettek.

– MTI –