Csaknem duplányi rendelés az építőiparban

A növekedést a munkaerőhiány hátráltathatja.
A növekedést a munkaerőhiány hátráltathatja. - © Fotó: ÉKN-Archív
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Még mindig emelkedőben az építőipar, de már látszanak a korlátai.

Az építőiparban folytatódott a dinamikus növekedés. A lakásépítések és az egyéb építkezések együtt hajtják az ágazatot, ugyanakkor már az építőipari statisztikákban is látható jelei vannak a munkaerőhiánynak.

A legfrissebb adatok szerint továbbra is jelentősen bővül a magyar építőipar. A júliusi adatok szerint az ágazat termelése – éves összevetésben – 22,7 százalékkal nőtt. A két alágazat közül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 15,1 százalékos volt a növekedés, az egyéb építményeknél pedig 32,4 százalékos bővüléssel zárult a július.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelentős növekedés részben a tavalyi alacsony bázissal magyarázható. Ugyanakkor az idén látható a fokozott építési kedv, részben az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak, valamint a lakásépítéseknek köszönhetően.

Ötödével kevesebb új

A szakember szerint a következő időszakban is bővülés várható, ugyanis az építőipar hó végi rendelésállománya 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az épületépítéseknél 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeknél pedig 132 százalékkal volt magasabb.

Ugyanakkor Balogh László elmondta, hogy az épületépítési alágazatban a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami utalhat arra, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.

HBN