Csaknem agyonverte nejét

Akt.:
Csaknem agyonverte nejét
A vádlott ácskalapáccsal, a fiuk szeme látta verte kis híján halálra a sértettet.

Kis híján agyonverte feleségét, és apósát is leütötte az a 47 éves pusztaradványi férfi, akit tettéért jogerősen 11 év fegyházzal sújtott a Debrecen Ítélőtábla. Dr. Ficsór Gabriella büntetőtanácsa az elsőfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyva különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletében, testi sértés kísérletében és súlyos testi sértésben találta bűnösnek Horváth Vilmos vádlottat.

Rárontott

Koszta János sajtótitkár tájékoztatása szerint a vádlott és felesége 23 éve éltek házasságban, de 2005-ben kapcsolatuk olyannyira megromlott, hogy az asszony a 13 éves fiával együtt elköltözött pusztaradványi otthonukból. A nő Sajókazán élő szüleihez mentek. Az apa az év júliusában úgy döntött, felkeresi őket. Egy ácskalapácsot is magával vitt, amit egyébként munkaeszközként hazsnált.

Odaérve beugrott a ház udvarára, a szatyrait a kerítésnél hagyta. Kifeszítette a zárat, berúgta az ajtót és berontott abba a szobába, ahol a felesége és a fia éppen tévét néztek. A házasfelek között szóváltás alakult ki, majd a vádlott a kalapáccsal esett neki a nőnek.

A sértettet legalább 16 sérülés érte: egyebek mellett eltört a bal keze, több bordája, a nyakcsigolyája, betört a koponyája és gerincvelő-sérülést is szenvedett. Mindez maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményezett. A férfi addig ütötte áldozatát, amíg az el nem vesztette az eszméletét; ezután a konyhából magához vett egy kenyérvágó kést, majd jobbjában az ácskalapáccsal, baljában a pengével kifutott a házból. Az udvaron belefutott az apósába, akit a kalapáccsal úgy fejbe vágott, hogy az idős férfi eszméletét vesztette.

A vádlottat a háztól másfél kilométerre fogták el a nyomába induló rendőrök.

A bíróság az ítélet kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi beismerő vallomását, megbánó magatartását, illetve a bűncselekmények után kialakult ideggyengeségét. A büntetést egyebek mellett súlyosbította, hogy tettét közeli hozzátartozója ellen követte el, hogy büntetett előéletű, és hogy a szörnyűségnek gyermekkorú fia is szemtanúja volt.