Csaknem 900 millió forintért értékesített frekvenciasávokat az NMHH

Budapest, 2016. június 7. Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója (j) beszél a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávok árverésének eredményközlő sajtótájékoztatóján az NMHH budapesti székházában 2016. június 7-én. Mellette Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese. Csaknem 900 millió forintért értékesített frekvenciasávot az NMHH.
Budapest, 2016. június 7. Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója (j) beszél a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávok árverésének eredményközlő sajtótájékoztatóján az NMHH budapesti székházában 2016. június 7-én. Mellette Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese. Csaknem 900 millió forintért értékesített frekvenciasávot az NMHH. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – Csaknem 900 millió forintért értékesített frekvenciasávot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Digi és a Vodafone egyaránt nyert a hatóság által az 3400-3800 megahertzes (MHz) frekvenciasáv hasznosítására kiírt árverésen.

Karas Monika, az NMHH elnöke kedden kihirdette: a Vodafone Magyarország Zrt. az alsó, 3400-3600 megahertzes frekvenciasávon 648,6 millió forint értékben 60 MHz-nyi sávot vásárolt, a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. pedig a 3600-3800 megahertzes frekvenciasávon 248 millió forint értékben 20 MHz-nyi sávot vásárolt. Az értékesítésből származó összeg a magyar államháztartás bevételei közé kerül, a nyerteseknek 10 napon belül kell befizetni az összegeket.

Hozzátette: a hasznosításra meghirdetett frekvenciasáv nagy adatátvitelt igénylő szélessávú mobilszolgáltatásokra alkalmas, felhasználható az 5G bevezetésére, olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot, továbbá az állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítését is lehetővé teszi. Kiemelte, hogy a nyertesek a frekvencia használati joga mellett az első négy évben 50 százalékos sávdíjkedvezményre jogosultak, mivel az általuk korábban nem használt sávrészben szereztek frekvenciát.

Karas Mónika úgy vélte: a frekvenciaértékesítés fontos feladata az NMHH-nak, mert ez a tevékenység határozza meg, milyen irányba halad majd a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások fejlődése.

A hírközlési ágazat fejlődése pedig alapvetően befolyásolja más iparágak fejlődését – mondta.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója ismertette, hogy a hatóság ugyan nem ír elő semmilyen kötelezően alkalmazandó technológiát, valamint azt sem, mire kell használni az elnyert frekvenciákat, viszont kötelezi a szolgáltatókat, hogy valóban használatba vegyék a frekvenciasávot.

Tehát két éven belül ki kell kérniük a rádióengedélyt, illetve négy éven belül használatba is kell venniük a blokkokat – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Megjegyezte: a felső sávot most hirdették meg először, míg az alsó sáv 2001-ben 15 évre meghirdetett frekvenciahasználati jogosultságai idén június 30-án járnak le. Az árverést követően 232 MHz-nyi frekvencia lesz a Vodafone tulajdonában, ezáltal 37 százalékra növelte frekvenciarészesedését. Az úgynevezett “frekvenciatorta” 30 százalékát a Telekom, 28 százalékát a Telenor, 5 százalékát pedig a Digi birtokolja – fűzte hozzá.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek úgy nyilatkozott: az NMHH Európában az elsők között értékesítette ezt a frekvenciasávot, a Vodafone csoporton belül pedig a magyarországi leányvállalat elsők között vásárolt ilyen frekvenciát, ezáltal Magyarország akár az 5G hálózat egyik tesztpiaca is lehet a csoportban.

A frekvenciahasználatból adódó fejlesztéseket elsősorban a vállalati felhasználók érzik majd, a lakossági felhasználók idén még kevés változást érzékelhetnek a szolgáltatásban, de biztos, hogy még 2020-at megelőzően a frekvenciát használatba állítják, megnövelve az adatátviteli sebességet. Marchhart Pál szerint akár másodpercenkénti 1 gigabitet meghaladó sebesség is elérhető lesz a frekvenciasávon, ugyanakkor a vezérigazgató-helyettes megjegyezte: a mai mobiltelefonok hiába tudják használni a sávot, még nem képesek ilyen gyors adatátvitelre.

Ryszka Sambor, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az elnyert frekvencia hozzájárul ahhoz, hogy a fejlesztés alatt álló mobilhálózat még jobb minőségű és nagyobb kapacitású legyen az induláskor. Ismertette: tavaly befejezték a hálózatfejlesztés előkészítését, a rádiós tervezést, idén elkezdődött a bázisállomások kiépítése. Mintegy 200 állomás fejlesztése van folyamatban. Arról azonban pontosabb információt nem mondott az ügyvezető igazgató, hogy mikor indul a mobilhálózat.

– MTI –
hirdetés