Csaknem 80 halott a kongói vonatkatasztrófában

kongó, vonat, baleset
kongó, vonat, baleset
Már csaknem 80 halottja, és több száz sebesültje van a Kongói Köztársaságban történt keddi vonatszerencsétlenségnek. – közölték szerdán a nyugatközép-afrikai állam hatóságai.

A katasztrófa miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány.

A hatóságok legfrissebb jelentése szerint eddig 76 halottat találtak, és a sebesültek száma megközelítette a 400-at, akik közül többen válságos állapotban vannak, ezért a halálos áldozatok száma nőhet. Túlélők azt mondták, hogy több embert láttak a roncsok között.

A rendőrség közlése szerint a tíz vagonból álló, zsúfolt szerelvény nyolc kocsija akkor siklott ki, amikor a megengedettnél sokkal nagyobb sebességgel vett be egy kanyart hétfőn este. A kormány, amely szombattól hirdette meg a háromnapos nemzeti gyászt, közleményt adott ki, amelyben egyértelműen a sebességet okolja a katasztrofális balesetért. A közlekedési miniszter szerint a vonattal és a sínpályával minden rendben volt műszakilag. Az egykori francia gyarmati ország történetének eddigi legsúlyosabb vonatszerencsétlensége 1991 szeptemberében történt. Akkor 100-an haltak meg, és a sebesültek száma meghaladta a 300-at.

– Független Hírügynökség –