Csaknem 500 embert vettek őrizetbe az izraeliek

Csaknem 500 embert vettek őrizetbe az izraeliek
480 palesztin, illetve palesztin-szimpatizánst fogtak el az izraeli haditengerészet katonái a Gáza felé tartó és Szabadság Flottillának nevezett hajókonvoj elleni hétfő hajnali akcióban – közölte kedden az izraeli közrádió. Az akcióban kilencen haltak meg.

Az izraeli rádió bejelentése szerint a 480 őrizetbe vettet a dél-izraeli Ashdod börtönébe vitték, ahol kihallgatják őket. Gyorsított eljárásban azonban 48 embert már elengedtek, őket a Benn Gurion repülőtérre vitték, hogy kitoloncolják őket az országból, vissza a hazájukba. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi külföldi állampolgárt fogtak el az izraeliek.

A brit külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy egy brit állampolgár, aki a megtámadott konvoj egyik hajóján tartózkodott, megsebesült, és “feltehetőleg több brit is lehetett a hajókon“. Az ausztrál külügyminiszter keddi közlése szerint a sebesültek között van egy ausztrál is, de nincs komolyabb baja, és két ausztrál újságíró is a helyszínen volt, de a pontos tartózkodási helyükről még nincs hír.

– Független Hírügynökség –