Csaknem 120 halott Kirgizisztánban

Csaknem 120 halott Kirgizisztánban
Folyamatosan özönlenek át Üzbegisztánba a kirgizisztáni menekültek, akik a múlt héten kirobbant heves etnikai összecsapások elől keresnek menedéket. A hivatalos adatok szerint már 100 ezer ember lépte át a határt, miközben a Kirgizisztánban már 117 halottja, és 1485 sebesültje van a harcoknak.

A múlt hét közepén robbantak ki az összecsapások Kirgizisztán déli részén a kirgizek és az üzbégek között. A legsúlyosabb helyzet az ország második legnagyobb városa, Os és környékén alakult ki, ahol már számos épületet is felgyújtottak a főként fiatalokból álló bandák. A hatalmat az áprilisi zavargások után megszerző ideiglenes kormányzat mindeddig hiába küldött katonai erősítést a régióba, egyelőre nem tudják megfékezni az etikai villongást. A hatóságok legújabb közlése szerint már 117 halottja és csaknem 1500 sebesültje van a harcoknak.

A szomszédos Üzbegisztánban közben minden lehetséges forrást mozgósítanak, hogy ellássák az országba özönlő menekülteket. Elindultak az élelmiszer-, víz – és gyógyszerszállítmányok is, miközben a határmenti településeken iskolákban, gyárakban és kormányzati épületekben helyezik el a földönfutóvá vált embereket, akik között nők, gyerekek, idősek, illetve üzbégek és tádzsikok is vannak. A menekültek összeírása jelenleg is tart, de egyes kormányzati források szerint a számuk elérheti a százezret is.

– Független Hírügynökség –