Csakis a győzelem számít a Debrecen Nagydíjon

Akt.:
Magosi és Tabaka újra egymásnak feszül
Magosi és Tabaka újra egymásnak feszül - © Fotó: Szöllősi Miklós
Debrecen – Ki lesz Debrecen bajnoka? Hét ország 16 salakosa küzd a dicső címért augusztus 20-án.

A hagyomány folytatódik, hazánk legnagyobb tradíciójú salakmotoros versengését, a Debrecen Nagydíjat idén immár 41. alkalommal rendezik meg a cívisvárosban. A virágkarnevál legkiemelkedőbb sporteseményén, csütörtökön 16 órától hét ország – Lengyelország, Csehország, Oroszország, Ukrajna, Horvátország, Szlovénia és Magyarország – 16 vaspapucsosa csatázik a Gázvezeték utcai salakstadionban.

Természetesen hazánk élversenyzői meghívást kaptak a derbire, így Tabaka József, Magosi Norbert, Tihanyi Sándor és Benkő Roland is starthoz áll, kiegészülve egy visszatérővel, Vida Szabolccsal. Rendeznek egy Futam a nagydíjért küzdelmet, ahol Tabaka Róbert, Bárány Márk és Vida Péter között dől el, ki lesz a főversenyző, s kik lesznek a tartalékok a viadalon. Kiemelkedő tudású külföldiekben sem lesz hiány, több korábbi nagydíj-győztes is tiszteletét teszi a megmérettetésen, így Maciej Kuciapa és a címvédő Karol Baran is motorra ül a Hajdúságban, de honfitársuk, Dawid Lampart is dobogó-esélyesnek számít. A mezőny legnagyobb sztárja a horvátok Európa-bajnoka, Jurica Pavlic, de külön figyelmet érdemel a hazájában Szajfutgyinov utódjaként kikiáltott Arszlan Fajzulin is.

Nem ijed meg

– A Debrecen Nagydíj mindig az év legfontosabb versenye a számomra, hiszen szülővárosomban, szépszámú közönség előtt bizonyíthatok. A sok szurkoló nekem motivációt jelent, egyáltalán nem érzek plusz nyomást azért, mert több ezren ülnek a lelátón – nyilatkozta a Naplónak Tabaka József, aki 2008-ban, 2010-ben és 2011-ben lett Debrecen bajnoka. – Az elsődleges célkitűzésem, hogy a legjobb magyar legyek, viszont papíron ezzel még nem lennék dobogón, ugyanis az utóbbi évek legerősebb mezőnye áll starthoz az idei nagydíjon. Nem ijedek meg a nagy nevektől, szeretném megnyerni a versenyt – mondta határozottan a 25 éves debreceni salakos.

Komoly kihívás

Tabaka legnagyobb hazai riválisa, Magosi Norbert is szeretné megmutatni tudása legjavát csütörtökön.

– A Debrecen Nagydíj azért különleges a számomra, mert mindig sok néző előtt motorozhatunk. Vannak szép emlékeim a virágkarneváli viadalokról, a legszebb, amikor 21 esztendősen először nyertem (1996-ban), Adorján Zoli és Hell Csabi előtt. A második, s egyben legutóbbi sikerem is emlékezetes, hiszen a millenniumhoz köthető – emlékezett vissza a múltra a 40 éves vaspapucsos. – A jelenlegi helyzetünkben nem nagy kunszt a legjobb magyarnak lenni, viszont a legjobb három közé odaérni, az már komoly kihívás. Nagyon erős külföldi ellenfelek érkeznek, akik sokkal több versenyen és edzésen vettek részt idén, mint mi. Ettől függetlenül bízom a bravúrban, és egy dobogós helyezésben – mondta Magosi.

Programkavalkád

A szervezők annak érdekében, hogy még színvonalasabb legyen az esemény, több betétprogrammal várják a közönséget: 15 órától a salakmotorosok dedikálnak, majd lesz tánc-, és vadászgörény-bemutató. Nem maradhat el az ifjú szurkolók körében oly’ népszerű futóverseny sem, ahol a megmérettetés távja egy kör az oválpályán, s minden célba érkező résztvevő ajándékot kap.

A csütörtökön 16 órakor kezdődő viadalra a 14 éven aluli gyermekek számára ingyenes a belépés (kivéve a tribünre), jegyeket csak a verseny napján, a helyszínen lehet vásárolni.

HBN-BN


Startlista

1. Martin Malek (cseh)
2. Sztaniszlav Melnicsuk (ukrán)
3. Vida Szabolcs (magyar)
4. Tabaka József (magyar)
5. Maciej Kuciapa (lengyel)
6. Karol Baran (lengyel)
7. Andrij Kobrin (ukrán)
8. Jurica Pavlic (horvát)
9. Tihanyi Sándor (magyar)
10. Hynek Stichauer (cseh)
11. Arszlan Fajzulin (orosz)
12. Benkő Roland (magyar)
13. Maks Gregoric (szlovén)
14. Magosi Norbert (magyar)
15. a Futam a nagydíjért győztese
16. Dawid Lampart (lengyel)Tartalékok:17. a Futam a nagydíjért 2. helyezettje
18. a Futam a nagydíjért 3. helyezettje

Programok (az időpontok tájékoztató jellegűek)

  • 14.30-15.00: vadászgörény-bemutató (a főépület és az akkreditációs pult között)
  • 15.00-15.20: versenyzők dedikálása (a főépület és az akkreditációs pult között)
  • 15.30-15.40: futóverseny (salakpálya)
  • 15.40-15.50: virágkarneváli táncbemutató a Lesz Dance Egyesülettől (salakpálya)
  • 15.55-15.58: Futam a nagydíjért (salakpálya)
  • 16.00: versenyzők bevonulása
hirdetés