Csak váratlan kiadás ne jöjjön!

Akt.:
Csak váratlan kiadás ne jöjjön!
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Minden kis faluban név szerint tudják, hogy kihez fordulhatnak, ha elfogyott a pénz.


A mélyszegénységben élőknek nemhogy évi egyhetes üdülésre, színes tévére vagy autóra nem futja, de sokszor még arra sem, hogy a gyerekről készült ballagási fotót a szülők megvegyék. Az Eurostat adatai szerint 3,3 millió honfitársunkat fenyegeti a szegénység, de, hogy lelkileg és egészségileg ez az állapot mit jelent, azt csak az tudhatja, aki benne van.

Főtt étel nélkül

– Mi azt tekintjük szegénynek, aki nem képes egész hónapra a család minimális szükségleteit biztosítani. Azokban az apró falvakban, ahol jelen vagyunk, az a kérdés, hogy az alapvető élelmiszerek beszerzésére, a közüzemi számlák befizetésére, a váratlan helyzetekre (mint mondjuk egy betegség vagy elhalálozás) a havi bevétel elegendő mozgásteret nyújt-e. Sok családnál ha huszadika körül kifogy a gáz a palackból, akkor bizony a hónap utolsó hetében nélkülözik a főtt ételt, miként a napok múlásával a hús is egyre ritkább vendég a tányérokon – osztotta meg velünk mindennapos tapasztalatait L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását és művészeti nevelését felkaroló Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

A szegénység vámszedői

A hátrányos helyzetű településeken élők név szerint tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért, ha idő előtt elfogyott a pénzük. „Ahol szükség van, ott persze megjelennek a szegénység vámszedői is. Szerencsés esetben a sarki fűszeresnél fel lehet iratkozni a kockás füzetbe, és hitelbe vihető a kenyér, meg a parizer, de bizony vannak olyan élethelyzetek is, amikor az uzsorásra szorul az illető. A mélyszegénységről az uzsora-jelenséget, a kamatos kamatot nem lehet leválasztani, a kérdés csak az, hogy mikor csap át a történet agresszióba” – fogalmazott L. Ritók Nóra, hozzátéve, hogy a mélyszegénységben élők átlagéletkora is alacsony. – Gyakran előfordul, hogy a tőlünk segítséget kérőt magamnál idősebbnek gondolom, de kiderül, hogy jóval fiatalabb. Csak megpróbálta az élet. Sok családban már gyermekkorban előkerül a cigi (néhol az ital is), ami az elégtelen táplálkozási szokásokkal együtt szinte borítékolja a bajt – véli a szakember.

Mit értünk alatta?

Karacs Imre sápi polgármester értékrendje szerint, akinek a faluban autója van, az nem szegény ember, vagy legalábbis vannak nála nehezebb helyzetben lévők. A falu mintegy 350 családjából nagyjából százra teszi azoknak a famíliáknak a számát, akikre ráillik a szegény jelző. – A rendszerváltás előtt itt mindenkinek volt munkája, most meg alig valakinek. A mezőgazdaságban a háztájik megszűntek, a nagyüzemek oda lettek, sokan munka nélkül maradtak. És ami legalább ennyire szomorú, hogy azoknál se feltétlenül jut sokkal több az asztalra, akiket feketén vagy éppen minimálbéren dolgoztatnak valahol – fogalmazott a települési vezető.

Nem mindenben osztja kollégája véleményét Furák Károly, Újiráz első embere. Szerinte attól, hogy valakinek az udvarán áll egy „rozsdaboglya”, az illető még bőven lehet szegény. „De mondok mást! Ha valakinek van a faluban egy hatalmas háza, tele adóssággal, akkor az szegény vagy nem szegény ember a maga fogalmai szerint?! Én másfelől közelítenék ehhez a kérdéshez. Azok, akik később mentek nyugdíjba, korábban rokantnyugdíj-ellátást kaptak, vagy akiknek csak a közhasznú foglalkoztatásból származik jövedelme, nos, ők biztosan nem dúskálnak a javakban. De azok se mindig, akik egyébként olyan szerencsések, hogy bérből és fizetésből élhetnek” – tette hozzá.

– Petneházi Attila –


Ki számít szegénynek?

  • Akinek hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van
  • Aki nem képes a váratlan kiadásai fedezésére
  • Akinek anyagi okból nincs telefonja
  • Akinek anyagi okból nincs színes tévéje
  • Akinek anyagi okból nincs mosógépe
  • Akinek anyagi okból nincs autója
  • Akinek évente egyheti nyaralásra nem futja
  • Akinél kétnaponta nem jut hús az asztalra
  • Akinek a lakásában nincs megfelelő fűtés

(Az számít szegénynek, akire ezek közül legalább három jellemző.)


Szegény embert az ág…
Hajdú-Bihar – A mélyszegénység, a korai halálozás és az uzsora egymástól nehezen elválasztható fogalmak.

hirdetés