Csak szerény eredményt becsülnek a nagyvállalatok

Debrecen – Bővülő árbevétellel csupán minden negyedik magyarországi vállalat számol.

A hazai nagyvállalati szektor visszafogottan látja pénzügyei jövőbeni alakulását, az árbevétel várakozások több mint felére, az eredményvárakozások pedig harmadára estek vissza egy év alatt.

Inkább az exportból

A vállalatok átlagosan 1,6 százalékos árbevétel és 1,1 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, és inkább az exportból várnak árbevétel növekedést, mint a belföldi értékesítésből – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás második negyedéves adataiból. A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen visszafogott saját pénzügyeit illetően, ugyanis egy év alatt jelentősen lecsökkent a várt árbevétel és profit mértéke. A következő egy évben a legtöbb vállalat bevétele stagnálását valószínűsíti, miközben közel a felére esett vissza a kifejezetten növekedésre számító cégek aránya.

Jellemzően külföldön

Bővülő árbevétellel csupán minden negyedik vállalat számol az egy évvel ezelőtti 46 százalékhoz képest. A belföldi és az exportértékesítésből származó bevétel-növekedés várt nagysága egyaránt csökkent, azonban míg a hazai piacon átlagosan mindössze 1,4 százalékos bővülést feltételeznek, addig a külföldi értékesítésből származó bevétel növekedés várt nagysága 2,1 százalék” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. A különböző méretű cégek közül a 4-10 milliárd éves árbevétel közötti vállalatok a legbizakodóbbak.

HBN

Címkék: , ,