Csak szárad a talaj

Csak szárad a talaj
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – Az átlagosnál legalább 6-7 fokkal volt melegebb, csapadék pedig alig esett. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártangazdaságából.

Április harmadik hetében is kitartott az átlagnál jóval melegebb, már kora nyáriasnak mondható időjárás sok napsütéssel, időnként megélénkülő széllel, de számottevő csapadék nélkül. Kelet-Magyarország időjárását az időszakban mindvégig anticiklon határozta meg, melyben száraz levegő, és felhőoszlató, leszálló légáramlás dominált. Ennek köszönhetően felhő is alig volt az égen, sokat sütött a nap, számszerűen 40-60 százalékkal többet, mint amennyit megszokhattunk az év ezen szakában.

Volt hűvösebb idő is

Az egyre magasabb napállás és a zavartalan besugárzás hatására nyárias magasságba emelkedett a hőmérséklet: a csúcsérték általában 22-27, a hajnali minimum pedig 8-13°C között alakult. A magas nyomású központ peremén a hét második felében érkezett kissé hűvösebb levegő a megélénkülő északias széllel, de 4-5 foknál alacsonyabb éjszakai hőmérséklet ekkor sem fordult elő 2 méteres műszerszinten. Fagyok így nem veszélyeztették az épp virágzásuk teljében lévő gyümölcsösöket, kiskerti növényeket.

A meleg időben sokat haladt előre a vegetáció, napok alatt kivirágzottak a repcetáblák, kikelt a korai kukorica, az őszi kalászosok gyors ütemben bokrosodtak, néhol szárba indulásuk is megkezdődött. A dús levélzet igényli majd a különböző gombás fertőzések elleni védelmet, mely a rendkívül száraz levegő miatt egyelőre a lisztharmatfélékre korlátozódott. A csonthéjasokban is kisebb nyomással támadhatnak a moníliás, tafrinás betegségek, azonban a rovarkártevők rajzása intenzívebb lehet, ugyancsak a meleg, csapadékmentes időjárás következtében.

agc

Észak-Tiszántúlon említést érdemlő csapadék nem hullott az időszakban, csupán elvétve fordult elő rövid zápor, kisebb eső. Ezzel szemben a párolgás mértéke már elérte a napi 3-4 millimétert, így ismét jelentősen csökkent egyrészt a belvizes területek nagysága, másrészt a talajok felső rétegének vízkészlete. Lazább, homokos talajokon a friss vetések, sekélyen gyökerező növények már igénylik a vízpótlást.

Az átlagnál bő 6-7 fokkal magasabb napi átlaghőmérséklet és a sorozatos 25°C feletti maximumok – szakkifejezéssel élve nyári napok – további ütemes kiszáradást vetítenek előre, melyre egyre mélyebbre terjed ki a gyökérzónában.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –