Csak részleges felújítás lehet

A főtornyot és két kisebb melléktornyot teszik majd rendbe és lebontják a gyalogosokat védő tetőt
A főtornyot és két kisebb melléktornyot teszik majd rendbe és lebontják a gyalogosokat védő tetőt - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A jövő hónapban végre megkezdődhet az Árpád téri templom renoválása.

– Kiírták a közbeszerzési eljárást az Árpád téri templom részleges felújítására – jelentette ki Veres János, a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség lelkipásztora. Elmondta: pénzhiány miatt most csak az épület Csapó utca felőli részét teszik rendbe, a Kassai út, a Nyíl utca és a Rakovszky Dániel utca felől részeken egyelőre minden marad a régiben.

Megváltozó arculat

A várhatóan október végéig tartó felújítás során a tervtanács kérésére a száz évvel ezelőtti, vagyis az építéskori állapotot állítják helyre. A főtorony bádog, a két óratorony palafedést kap. (Az egyház a Nagytemplomhoz hasonló teljes körű lemezfedést szeretett volna.) A homlokzaton a kőlapokra emlékeztető tagolt vakolatot alakítanak ki, amit törtfehér színűre festenek. A beruházás befejezése után a 27 méter hosszú, fedett átjáró csaknem felét tudják majd elbontani – ismertette Veres János.

Állami forrásból

A lelkipásztor azt is közölte, hogy a felújításhoz szükséges pénz nagy részét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja.

Kisebb részét, – csaknem 4 milliót – a gyülekezet hívei adták össze, illetve az erre célra tartott jótékonysági koncerteken gyűjtött 1,4 millió is rendelkezésre áll. A felújításból most kimaradó épületrészek rendbehozása több száz millióba kerülne, melyre egyelőre nincs forrás. Debrecen polgármestere korábban szóban támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Beázások, repedések

Mint arról korábban beszámoltunk, a helyi védettség alatt álló templom teljes felújításra szorulna. A legnagyobb gond az azbesztes palatetővel és az ereszcsatornákkal van, amelyek több helyen beáznak. Ezért itt-ott korhadtak a gerendák, a falak penészesek.

A közvetlenül a templom mellett dübörgő hatalmas kamionok miatt a falak repedeznek. Az 50 méter magas toronyról mind gyakrabban potyognak le vakolat darabok. A balesetveszély megszüntetése érdekében az épület köré tavaly – 1,8 millió forintért – gyalogosokat védő tetőt ácsoltattak. (Ezért az egyház jelenleg közterület használati díjat fizet a városnak.)

HBN–OCS
hirdetés