Csak „pengeváltások” voltak

Akt.:
Csak „pengeváltások” voltak
© Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – Sokan balhéra számítottak, de teljesen normális mederben folyt a szurkolói ankét.

– Bárcsak a Nagyerdei Stadion kihasználtsága lenne ilyen a meccseken – sóhajtott egy szurkoló a szerda esti szurkolói ankéton, melyet a DVSC vezetése tartott a Víztorony Kávézóban. Színházi nyelven szólva még a csilláron is lógtak a helységben, ahol mintegy 150-200 drukker volt jelen.

Kevéssel a kezdés előtt még az is beszédtémát szolgáltatott, hogy vajon a Loki elnöke, Szima Gábor megjelenik-e a rendezvényen. Bár a hivatalos hírek arról szóltak, hogy a klub első embere is kiáll a szurkolók elé, ám az ankét reggelén a Homokkerti felüljáróra kiakasztottak egy molinót, melyen az állt, „Változást a DVSC-nél!”, s ez sokak szerint távol tarthatta volna Szima Gábort. Ám nem így történt, a klub elnöke mellett Kondás Elemér vezetőedző, Sándor Tamás pályaedző, Dombi Tibor játékosedzővel és a két új igazolás, Holman Dávid és Takács Tamás foglalt helyet a piros-fehér terítővel fedett asztalnál. Bemelegítés gyanánt a friss lokisták kaptak szót, akik bizakodva tekintenek a szezon elé, s mindketten a pályán bizonyítanák rátermettségüket.


Fotó: Égerházi Péter Fotó: Égerházi Péter ©

Anyagi kérdések

Ezt követően Szima Gábor vette kezébe a mikrofont, s úgy kezdte mondandóját, „aki a múltját nem becsüli, a jövőt nem érdemli!”. Ez természetesen annak a 14 évnek szólt, amit a Loki elnökeként eltöltött, s ez idő alatt az elmúlt évtized legeredményesebb hazai labdarúgócsapatává vált a DVSC. Az elnök már ekkor elismerte, hibáztak, amikor az utóbbi időkben nem rendeztek ankétokat, s ezen változtatnak a jövőben, három havonta akarnak nyilvános beszélgetéseket a szurkolókkal.

A bevezető után Pethe Tamás, a LOSZ (Loki Szurkolók Egyesülete) szóvivője kapott szót, aki miután elmondta, hogy tiszta, őszinte párbeszédre van szükség a klubvezetés és a drukkerek között, a hozzájuk beérkezett kérdésekből tett fel párat. A felvetésekből több is érintette a DVSC gazdálkodását, költségvetését, illetve a Szima Gábor által működtetett kaszinókkal való kapcsolatot. A válaszokban elhangzott, a klub kamatra adott kölcsönt Szima Gábor cégeinek, amit az igazgatótanács jóváhagyott, s ez a pénz vissza lesz fizetve a Lokinak. Az is kiderült, hogy tavaly 160 millió forintot kapott a DVSC a két kaszinótól, jelenleg 800 millió forint van a gárda bankszámláján, s 400 millió forint a kintlévősége. Szima úgy kommentált, a DVSC egy sikeres vállalkozás, jó befektetésnek számít. Erre vonatkozóan jött a felvetés, eladná-e a klubot? – Ha jelentkezne egy olyan vállalkozó, aki a klub költségvetését – ami jelenleg 1 milliárd 260 millió forint –, jelentősen tudná növelni, és érez magában elég erőt ahhoz, hogy jobb eredményeket érjen el, annak természetesen átengedném az irányítást, mert a DVSC érdekeit szolgálná – fogalmazott a debreceni labdarúgócsapat első embere.


Fotó: Égerházi Péter Fotó: Égerházi Péter ©

Sztárigazolás?

A szurkolók természetesen nem mehettek el szó nélkül a nézőszámcsökkenés mellett sem, amivel kapcsolatban Szima elmondta, nem debreceni, hanem országos problémáról van szó, de elismerte, a csapatnak jobban kellene fociznia, s emellett más dolgokban is megpróbálnak változtatni. Többször szóba került a csapat nem megfelelő marketingje és kommunikációja, amivel kapcsolatban a klubvezető hangsúlyozta, ezek a feladatok másfél éve már az MSE Kft-hez tartoznak. Szima elárulta, azon vannak a felek, hogy új szerződést dolgozzanak ki a jövőre nézve, ami sokkal „szurkoló-barátabb” lenne.
Az ankéton Képíró János rendezvényigazgató kijelentette, a DVSC élen jár a regisztráció és a szurkolói kártya eltörlésével kapcsolatban, de a döntéseket magasabb szinten hozzák. Több kérdést, illetve kritikát megfogalmaztak a csapat játékát illetően, erre vonatkozóan Kondás Elemér elismerte a hibákat, s elárulta, a felkészülés alatt azért dolgoztak, hogy minél jobbak, gyorsabbak, eredményesebbek legyenek tavasszal.

Zárszóként – mintegy felhelyezve a habot a tortára – Szima Gábor elárulta, csütörtökön 3 évre szerződtetik a bosnyák Ognjen Djelmicet, akit korábban a Ferencváros próbált megszerezni. A középpályást a Zeljeznicar legjobb játékosának tartják Boszniában.

Sokan azt várták, puskaporos lesz a hangulat az ankéton, de nem így történt, egy-két „pengeváltást” leszámítva teljesen normális mederben folyt az esemény. Összegzésként elmondható, a többség bízik abban, hogy újra jó pályára került a Lokomotív, és sikeres évek elé nézhet mind a csapat, mind a szurkolótábora.

HBN-Boros Norbert