Csak két évig lesz bankadó

Az eredetileg tervezett három helyett csak két évre vezeti be a kormány a bankadót – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Hírszerzőnek adott interjújában.

Cséfalvay Zoltán elmondta azt is, hogy a 16 százalékos egy kulcsos szja a “cölöp”, és a kormány gazdaságpolitikája arra irányul, mindenkinek jobb legyen. Az egykulcsos szja-nak a minimálbéresekre gyakorolt negatív hatásai azonban csak két év alatt oldhatók meg. A családi adózás inkább csak családbarát – mondta Cséfalvay, aki arról is beszélt, hogy a kormány második akciótervének súlypontja a versenyképesség erősítése lesz, a nagy szerkezeti átalakításokra pedig még várni kell.

Azzal tisztában kell lenni: attól, hogy a gazdagabbakat megadóztatjuk és szegényebbek lesznek, a szegények még nem lesznek gazdagabbak – nyilatkozta Cséfalvay Zoltán a Hírszerzőnek arról, hogy sokan támadják az egykulcsos adót, és pár hónapja még Orbán Viktor is elítélte azt. A kormány olyan gazdaságpolitika mellett tette le a voksot, amely arra irányul, hogy mindenkinek jobb legyen – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Az egykulcsos, 16 százalékos szja-ra most érett meg az idő, a járulékcsökkentésre nem volt pénz Cséfalvay szerint. Az adómérséklés célja az is, hogy a gazdasági növekedésben része legyen a fogyasztás serkentésének is.

A politika célja kijelölni a cölöpöket, ez a cölöp a 16 százalékos szja-kulcs – szögezte le Cséfalvay Zoltán, aki elismerte, a legnagyobb probléma a minimálbéresek körül van. Nem tudni, pontosan hányan vannak ténylegesen, s van három fontos tényező: az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése, valamint a minimálbér összegének változása – sorolta az államtitkár. Ez a három elem két év alatt változtatható meg úgy, hogy mindenki jól járjon – fűzte hozzá.

A családi adózás inkább családbarát – derült ki az interjúból. Az államtitkár szerint a tiszta francia modell nem lenne jó nálunk. (Ebben a szülők jövedelmének összegét a család tagjainak számával elosztva állapítják meg az adóalapot.)

A bankadó két évre szó, ütemezetten kivezetve, tiszta keretek között – mondta Cséfalvay Zoltán az eddigi bejelentés szerint három évre tervezett külön teherről. Az érintettek körét firtató kérdésekre – például bekerülnek-e a takarékszövetkezetek is – az államtitkár azt válaszolta, hogy “várjuk meg a tárgyalások végét”.

A következő akcióterv a nyáron várható, ennek súlypontja vélhetően a versenyképesség erősítése lesz, de tovább haladnak a bürokratikus és adminisztratív terhek csökkentésében is – közölte Cséfalvay Zoltán. A nagy szerkezeti átalakítások, mint az egészségügyi és az oktatási rendszer, vagy a közlekedés reformja, hosszabb időt vesz igénybe, ilyen átalakításokat akkor célszerű megtenni, amikor a gazdaság tartós növekedési pályán van – mondta az államtitkár.

-Független Hírügynökség-