Csak fokozott figyelemmel az iskolák környezetében!

Akt.:
Keddtől iskola! A biztonságos közlekedésben olykor elkel majd a rendőri segítség is
Keddtől iskola! A biztonságos közlekedésben olykor elkel majd a rendőri segítség is - © Fotó: ÉKN
Hajdú-Bihar – A nyáron megszokottnál hosszabb menetidőre kell készülni az iskolakezdés után.


A gyerekek rendszerint figyelmetlenség, az elsőbbségi szabályok be nem tartása és a kanyarodási szabályok megsértése miatt válnak leginkább közlekedési balesetek áldozataivá. Mivel a tanévkezdés után mindig érezhetően több jármű közlekedik az utakon, ilyenkor az iskolák környezetében több rendőr teljesít szolgálatot.

Azt, hogy ilyenkor nem fordulnak elő balesetek, a 2008-ban bevezetett iskola rendőre programnak tudják be a szakemberek, akik tapasztalatai szerint egy hónapra van szükség ahhoz, hogy a korábbi rutint „előhívják” a feledékenyebb diákokból. Suba István rendőr főhadnagy arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülőknek ilyenkor hosszabb menetidővel kell számolniuk.

iskola

Néhány iskolánál a parkolóhelyek hiánya okozhat fenn­akadást. Ilyenkor a szülők gyakran a forgalmi sávban, jobb esetben „csak” a megállási, várakozási szabályokat megszegve állnak meg, hogy a gyerekek gyorsan kiugorjanak a járműből. Mint Suba István elmondta, a megyeszékhelyen emiatt a Kossuth utcai iskolák, a Lilla téri, a Szoboszlói úti, a Hatvani István (Kardos utca), a Petőfi Sándor (Szabó Kálmán utca), illetve a Csapókerti (Jánosi utca) általános iskolák környékén érdemes fokozott figyelemmel közlekedni.

Elkapta a nadrágját

A Naplóhoz eljutott adatok szerint az idei évben 16 esetben szenvedtek sérülést kerékpározó gyermekek balesetben, közülük 11 volt annak okozója, öt pedig részese. Egy 14 éves gyermek volt részese annak a balesetnek is, ami Debrecenben az Attila tér és a Hajnal utca kereszteződésében történt augusztus közepén.

A kerékpározó lányt, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, egy utánfutós teherautó sodorta el, a jármű vezetője azonban elhajtott a helyszínről. Miután a rend­őrség felhívásban kereste, önként jelentkezett a nyomozóhatóságnál. Szintén könnyebb sérüléseket szenvedett a közelmúltban az a bicikliző gyermek, aki a Csapókertben nem adott elsőbbséget egy autósnak, amivel érintőlegesen ütközött. Sokkal rosszabbul járt egy tízéves fiatal Berekböszörményben: levette a lábát a pedálról, így a nadrágja szárát elkapta a fogaskerék. Elesett, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

HBN-SZZSL
hirdetés