Csak elvétve esett

Csak elvétve esett
© Illusztráció: AFP
Debrecen – A hőmérséklet az időszak jelentős részében már nyáriasan alakult a térségünkben.

A korábbiaknál szárazabb idővel indult a nyár Kelet-Magyarországon, a térségben csak elvétve hullott mérhető csapadék. Folytatódott a felmelegedés, döntően napos idő mellett a szokásosnál több fokkal magasabb hőmérsékleteket mérhettünk.

Harminc fok fölött

Az időszakban magas nyomású légköri képződmény, úgynevezett anticiklon irányította a Kárpát-medence
időjárását, a leszálló, szárító légáramlatok hatására kevés volt a felhő, sokat sütött a nap. Ezzel párhuzamosan, tartós délkeleties áramlással egyre melegebb levegő érkezett a térségbe, a hőmérséklet az időszak nagy részében már nyáriasan alakult. Az ilyenkor szokásosnál jóval magasabb volt a napfényes óraszám, mintegy 30-40%-kal sütött többet a nap, mint az év ezen szakában átlagosan. Ez kedvezően hatott a vegetáció fejlődésére, de a mezőgazdasági munkák végézésre is több alkalmat nyújtott a napos, száraz idő. Ugyancsak a sokéves átlag felett alakult a hőmérséklet heti középértéke, átlagosan 2-4 fokkal volt melegebb a szokásosnál. A kora délutáni órákban zömmel 27-32, hajnalonként 10-15 fok között alakult a hőmérséklet, a talaj felszín közeli hőmérséklete pedig fokozatosan közelítette, majd meg is haladta a 20,laza, homoktalajok esetében a 25 °C-ot. A hét folyamán általában 3-5 napon emelkedett 30 fok fölé a hőmérő higanyszála, az esztendő során most először jegyezhettünk fel sorozatosan egymást követő hőségnapokat. Az erős besugárzás és a meleg levegő bőséges utánpótlása ellenére sem alakult ki azonban egyelőre 35 fokot elérő maximumhőmérsékletű, ún. forró nap.

Medárd ide vagy oda…

Medárd napja környékén – a népi megfigyelések és a klímastatisztikák szerint egyaránt – megnövekszik a csapadék valószínűsége, az év során ez az egyik legcsapadékosabb periódus hazánk legnagyobb részén. Idén ez a csapadék egyelőre várat magára Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, az elmúlt időszakban csak helyenként fordult elő kisebb eső, zápor. A régió legnagyobb hányadán egyáltalán nem volt mérhető mennyiség, miközben a potenciális párolgás napi összege már elérte a 6-7 millimétert. A hét erősen negatív vízegyenlege leginkább a korábbi hetek csapadékából kimaradó tájakat érintette érzékenyen, különösen ott, ahol a talajok vízgazdélkodási tulajdonságai is kedvezőtlenebbek. Arrafelé öntözés hiányában akár már komolyabb vízstressz is felléphetett a sekélyen gyökerező kultúráknál, míg másutt kielégítő a vízellátottság mértéke. Továbbra is a nyugat-szabolcsi területek, valamint Hajdú-Bihar megye középső tájai hazánk legszárazabb részei, ott ismét 100 milliméternél nagyobb deficitet mutat az egy méter mély talajszelvény vízkészlete a szabadföldi vízkapacitáshoz viszonyítva.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –