Csak egy százalék jut

Csak egy százalék jut
Az önkormányzatok belterületi útjainak javítására nagyon kevés a pénz, a Tokaj-hegyaljai településen például – átlag évet tekintve – egy százalékot sem tudnak rekonstruálásra fordítani az éves költségvetésből.

Pataky Sándor Ákos polgármester elmondta érdeklődésünkre, a tavalyi év nem tartozik az átlagok közé, mintegy ötmilliót költöttek útfelújításra, de ez összefüggésben volt a szennyvízcsatornával, amit azonban a kivitelező nem készített el, így elindítottak egy peres eljárást.

Az alsó-zempléni települések belterületi útjaira a változatosság a jellemző, de ott, ahol befejeztek egy-egy nagyobb közműberuházást, elfogadhatónak lehet nevezni az aszfaltcsíkokat. Ilyen Mád, illetve Rátka. Abaújszántón, Abaújkérben, Golopon, Monokon és Tállyán folyamatban van a szennyvízhálózat építése, ez természeténél fogva útfelbontásokkal jár, ezeken a helyeken nem túl rózsás a helyzet, az utak állapotáról majd a helyreállítások után lehet beszélni.

A legnagyobb gondok a kisebb helységeket összekötő alsóbbrendű utakon tapasztalhatók, példának okáért a Prügy – Tarcal közötti szakasz holdbéli tájhoz hasonlít, már-már kráternyi lyukakkal. 

Serfőző László