Csak az üljön a volánhoz, aki tud vezetni!

Csak az üljön a volánhoz, aki tud vezetni!
Az elmúlt napokban történő tömeges balesetek újra és újra figyelmeztetnek: a megváltozott út- és látási viszonyokhoz minden közlekedőnek mentálisan és fizikailag is alkalmazkodni kell!

A havas, jeges úton csak téli gumival biztonságosabb a közlekedés, még mindig nem késő téli gumit beszerezni! Havas és jeges úton, ködben körültekintőbben, figyelmesebben, lassabban vezessünk! Ilyenkor nem szabad a nyáron megszokott stílusban és tempóban vezetni!  Lehetőleg csak az üljön a volán mögé, akinek már nagyobb gyakorlata van.

A csúszós utak, a hóesés a közúton a gyalogosokra is jelenthet veszélyt. Az eleséstől, a csúszástól való félelem eltereli a  figyelmüket. A gyalogosok „hibáját” a járművezetők sem biztos, hogy ki tudják védeni. Számítani kell arra, hogy az autó megcsúszhat, fékezéskor megnő a féktávolság, nehezebben tudnak megállni.

Lakott területen belül és kívül kísérjük nagyobb fegyelemmel a gyalogosok mozgását, bizonyos esetekben  áthaladásukat segíteni kell. A tömegközlekedési megállóhelyek közelében a veszély fokozott.   

A járműveknek a  megváltozott út- és látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot kell tartani. Ködben – tanítják a hollandok – felére a sebességet, duplájára a követési távolságot. Az előzés ilyen esetben  életveszélyes is lehet!