Csak addig nyújtózkodunk?

Debrecen – Mennyire gazdálkodunk okosan a pénzünkkel? Vajon a nagy költekezőként elkönyvelt nők képesek inkább lemondani a vásárlásról vagy a férfiak? Képesek-e takarékoskodni a fogyasztói társadalomban felnőtt fiatal generáció tagjai?

Mennyire döntenek okosan pénzügyekben az idősebbek? Hogyan reagáltak a válságra a magyar családok?
Szenvedélyes magyarok

A magyarokról sokan azt gondolják, hogy tüzes, szenvedélyes emberek, akik képesek akár egy éjszaka alatt „elmulatni egy birtok árát”. Vajon valóban ilyenek vagyunk?

Fornádi Annamária pszichiáter szerint a többségre nem ez a jellemző. Bár mindig akadnak olyan időszakok, amikor jobban kiköltekezünk, de az emberek többségét az előrelátás jellemzi. Alapvetően megfontoltan gondolkodunk, ha pénzről van szó, de a takarékosságunk is vezethet fölösleges költéshez.

Szinte valamennyien beleestünk már abba a csapdába, hogy „leárazáskor” sok olyan ruhát, cipőt, szerszámot, elektromos berendezést vásároltunk, amire valójában nincs szükségünk, és lehet, hogy soha nem is fogjuk használni, de abban a pillanatban igen „előnyös vételnek” tűnt. Az időnkénti túlköltekezés az esetek nagy részében nem okoz komoly gondot, persze vannak, akik bármennyit is keresnek, mindig tovább nyújtózkodnak, mint ameddig a takarójuk ér.

Elkapkodott válasz?

Melyik nemre jellemző inkább a költekezés? Nos, erre a kérdésre valószínűleg sokan úgy válaszolnának, hogy a shoppingolásukról híres gyengébbik nemre, a pszichiáter szerint azonban ez nem így van. Bár mi nők szeretünk vásárolgatni, vészhelyzetben gyorsan le tudunk mondani szinte mindenről, még az evésről is, pláne, ha a gyerekeink jólétéről van szó. A nők tehát általában jobban tudnak spórolni, beosztani a pénzt, nagyobb biztonságra törekednek, ami hosszútávon mindenképp jó a családnak.

A férfiak általában nehezebben mondanak le az autóról, a tévéről, az élvezeti cikkekről, így a például a cigarettáról vagy az alkoholról. Az erősebb nem emellett szívesebben kockáztat, ami akár sikeres is lehet, és gyorsabban hozhat eredményt, mint a spórolás, de ha nem sikerül, még rosszabb helyzetbe is kerülhet a család. Ha ez a két erő egyensúlyban van egy családban, az lehet igazán sikeres a problémák megoldásában.

Címkék: , , , , , , , , ,