Helyi közélet

2019.03.08. 10:04

Átverés vagy tájékozatlanság?

Debrecen - Egy svájci internetes oldal a valós ár csaknem duplájáért kínál jegyeket az Omega-koncertre.

Debrecen - Egy svájci internetes oldal a valós ár csaknem duplájáért kínál jegyeket az Omega-koncertre.

Vasárnap este Debrecenben, a Főnix Csarnokban lép fel Magyarország egyik legrégebbi és legnépszerűbb zenekara, az Omega. A helyszínen, illetve az internetes jegyértékesítő irodák zöménél a küzdőtérre 5900, a lelátókra 6900 forintért kínálnak jegyeket. Ugyanakkor a legtöbbek által használt keresőbe beírva az eseményt, többnyire egy svájci cég weboldala jön fel első és második találatként, ők csaknem kétszer ennyiért, 10 400 forintért adják a belépőket.

A jelek szerint ezt is megveszik. A legnépszerűbb közösségi oldalon egy ily módon pórul járt vásárló, Ilona néhány napja így panaszkodott: gyanús volt, hogy a 7 500 forintos állójegy árára még áfát és kezelési költséget tesznek, így 10 400 forint jött ki. Mivel három jegyre volt szükségem, összesen 31 200 forintot fizettem. Azonnal le is emelték a pénzemet. Úgy voltam vele, hogy ennyit megér az Omega – írta. A méreg akkor jött, amikor megtudta, mennyibe is kerül valójában a jegy.

Ezután a vevő várta a visszaigazolást és a jegyeket az oldaltól, de egyik sem jött meg. Ilona emiatt arra az álláspontra helyezkedett, hogy tiltólistára kellene tenni ezt a céget.

A koncert szervezői, mint kiderült, rendszeresen találkoznak ezzel a jelenséggel, de mivel nem törvénysértő, nem tudnak vele mit kezdeni.

– Sajnos ismerjük azt az oldalt. Sok koncertünkre jönnek ilyen kvázi érvénytelen, kétszer, háromszor eladott jegyekkel. Ezzel mi nem tudunk mit kezdeni – jelentette ki lapunknak Kovács Szilvia, a koncertet szervező Broadway Tickets Hungary Kft. PR- és kommunikációs munkatársa. Elmondta: az ilyen belépőkkel érkezők általában azt tapasztalják, hogy az ő vonalkódjukkal mások már bementek, illetve ülnek a helyükön.

A Broadway munkatársa úgy tudja, hogy a szóban forgó internetes felület ilyen módszerekkel csak Magyarországon több ezer embert csapott már be az elmúlt években.

– Ne csak a legelőször feljövő találatokra kattintsunk, hanem nézzünk szét alaposan a neten, és keressük meg a hivatalos jegyértékesítőket! – kérte Kovács Szilvia.

Zorán-jegyek 45 ezerért

Zorán tavaly novemberi, debreceni koncertjéről lapunk is beszámolt. Akkor a 8 ezer forintos jegyeket az ominózus oldal 45 ezerért kínálta, és sokan vásároltak belőle. Cserébe visszaigazolást kaptak. A dokumentumról a helyszínen kiderült, hogy érvénytelen. Ennek ellenére a koncertszervezők jóindulatból az így jártakat is beengedték.

Nem megfelelő tájékoztatás

Megkerestük a Debreceni Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztályát is. Arról számoltak be, hogy a szóban forgó internetes oldallal kapcsolatban decemberben bejelentés érkezett a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz. Eszerint a megvásárolt jegyek árát kétszer fizette ki a vásárló. A bejelentést továbbították Budapest Főváros Kormányhivatalához, mert az Európai Unión kívüli székhelyű gazdasági társaságokkal kapcsolatos ügyeket ők vizsgálják. Ez a szervezet tavaly májusban már foglalkozott a honlappal, és egyebek mellett arra jutottak, hogy a működtető cég nem megfelelően tájékoztatja a vásárlókat.

Békéltetés, bíróság

Megkérdeztük a Debreceni Járási Hivataltól, mit tehet az, aki úgy gondolja, hogy az oldal „becsapta”. Erre az a válasz érkezett, hogy akik a kifizetett jegyet nem kapták meg, panaszukkal a területileg illetékes békéltető testülethez, valamint bírósághoz fordulhatnak.

OCs


Szabálytalanok névsora

A kormányhivatal azt ajánlja, hogy ilyen vásárlás előtt tájékozódjunk arról, honnan nem ajánlott rendelni. Ebben nyújt segítséget a magyar kormány által létrehozott internetes oldal. Ezen olyan webáruházak találhatók, melyek jogsértő magatartását a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság jogerősen megállapította.

Hozzátették: fontos kormányzati célkitűzés, hogy a fogyasztók, illetve a vállalkozások számára a fogyasztóvédelmi szabályok könnyen értelmezhetők, elérhetők legyenek. Ez indokolta ennek az internetes felületnek a létrehozását, mely próbavásárlással szemlélteti az online kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókat.


[related-post post_id="4166127"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában