Csak a fantáziánk szabhat határt a dísz­párnás dekorálásnak

Illeszkedjenek színeikkel a környezethez!
Illeszkedjenek színeikkel a környezethez! - © Fotó: freshome.com
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A díszpárnák teljesen megváltoztathatják a lakótér összhatását, például hozzáigazíthatják az évszakhoz, vagy éppen „megbékíthetik” egymással a különböző színeket, miközben nem igényelnek feltétlenül nagy beruházást vagy sok időráfordítást – írja a freshome.com.

A lakberendezési portál szerint a számtalan különböző szín, anyag, minta használatával mindenki megtalálhatja a saját szobájához, nappalijához tökéletesen illő párnákat.

A freshome.com egy kis kalauzt is kínál az olvasóknak. Így többek közt azt javasolja, ha dinamikus hatást szeretnénk elérni, variáljuk a párnák formáját és színét, egy sorba helyezve a kerek, négyzet és téglalap alakú, többféle árnyalatú díszpárnákat.

Töltelékük anyagát tekintve a legolcsóbbakat, a műszálas termékeket elsősorban akkor célszerű választani, ha csupán dekorálni szeretnénk velük a szobát. Használatra inkább a puhább és tartósabb tollpárna javasolt, ami amellett hogy kényelmesebb, könnyebben visszaigazgatható eredeti alakjára. A habszivaccsal töltött párnák előbbieknél is jobban megőrzik alakjukat, ezért ezeket alkalmazhatjuk vánkosnak is.

Külsejük sokféle lehet, a tartós, könnyű, mosható és kényelmes pamuttól (melyet gyerekek és háziállatok mellé ajánlanak), a meleget sugárzó bársonyon át a vastag, kötött anyagokig. Az utóbbi években divatossá váltak a szőrme vagy műszőrme párnahuzatok, akár drága gyapjúból készítve, illetve a gazdagságot sugárzó, elegáns plüss is. A vászonból készült anyagok könnyebben kezelhetők, mióta a gyártás során a rostokat pamuttal vagy némi műszállal keverik; használjuk ezeket (vagy „unokatestvérüket”, a jutát) párnákhoz, ha világos, szellős hatást akarunk elérni.

Keverjük a színeket, de legyen azért köztük összhang – javasolja a portál. Variáljunk szobán belül és egy „sor” párnán belül is! Igazítsuk a színeket a környezethez (bútorokhoz, függönyökhöz), törjük meg az egyhangúságot, például sok bézs között egy tengerkék jól esik a szemnek.

HBN