Csütörtöktől büntetik, ha nincs regisztrációs jegy

Csütörtöktől büntetik, ha nincs regisztrációs jegy
Csütörtöktől pótdíjat fizetnek azok, akik ingyen utaznának, de nem váltották meg a márciusban bevezetett, úgynevezett regisztrációs jegyet.

A regisztrációs jegyet március 1-jén vezették be a vasúton, a jegytípust a 6 éven aluli gyermekeknek, a 65 éven felülieknek, valamint a hadirokkantaknak, hadiözvegyeknek és menekülteknek kell megváltaniuk. A regisztrációs jegy díjmentes, így akik megváltják, március óta is ingyen utazhatnak, de aki nem váltja meg az ingyenjegyet, azt csütörtöktől büntetik.

A MÁV internetes oldalán található tájékoztatás szerint a regisztrációs jegy a gépesített jegypénztárakban váltható meg március 1-e óta. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy az nem gépesített, vagy nincs nyitva, akkor a regisztrációs jegyet a vonaton a jegyvizsgálónál lehet megváltani. A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása 2010. július 1-jétől pótdíjazással jár. Ha az utazás megkezdése előtt a nyitva tartó gépesített pénztárban lehetősége lett volna az utasnak a regisztrációs jegyét megváltania, és azt elmulasztotta, akkor a jegyvizsgálónál 500 forint pótdíjat is kell fizetnie.

A regisztrációs jegy elővételben is megváltható

A regisztrációs jegy, a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható már 60 nappal a tervezett utazás előtt. A regisztrációs jegy érvénytartama korlátozott, a jegyen feltüntetett érvényesség napján az utazást meg kell kezdeni.
A regisztrációs jegy bérlet vagy menettérti jegy formában nem adható ki, de a visszautazás időpontjának ismeretében már az odaút jegyváltásakor kérhető a visszaútra is a regisztrációs jegy.

– Független Hírügynökség –