Csütörtök délutánra még nem fejeződött be a kárfelmérés a vihar sújtotta településeken

Hortobágy községben 60 lakóház és hat középület rongálódott meg, a károk elsősorban lesodort cserepek miatt keletkeztek, számos fa is kidőlt – összegezte Vincze Andrásné polgármester, aki 2,6 millió forintban jelölte meg a károk összegét.

 Leginkább a polgármesteri hivatal sérült, a tetőzet egy része leszakadt. A lakosok többsége biztosított volt; az önkormányzat ingyenesen ad cserepet a rászorulóknak.
Hajdúhadházon 500 lakóépületben és több középületben mintegy 100 millió forint a kár, még zajlik a kárfelmérés – tájékoztatott Béres László polgármester. A károsultak általában maguk végzik a helyreállítást, az idősek a városgondnokság segítégét kérték. Az önkormányzat munkatársai két napon át osztottak fóliákat; a biztosítással nem rendelkezőknek nem nagyon tudnak más támogatást felajánlani, maga a Hivatal is állami segítségre vár.

Belvízzel

 

– A közszolgáltatások helyreállítása jól halad, de akad ház, melyen még mindig dolgoznak – közölte Czibere Béla, Téglás vezetője. – Sokat segít, hogy az önkormányzat 40 ezer négyzetméter fóliát osztott szét az idősek és a rászorulók között, míg Csige Tamás hajdúdorogi polgármester 3 ezer cseréppel segített. A bajba jutottak megsegítésére bankszámlát nyitottak.
Mintegy 30 millió forintos kár keletkezett a hajdúböszörményi önkormányzat intézményeiben.

Van-e biztosításuk?

A hivatal munkatársai 23 sérült gépkocsiról és 150 megrongálódott házról tudnak. A lakóingatlanban esett károkat 50 millió forintra becsülik.
– Még folyik annak felmérése, hogy a károsultaknak van-e biztosításuk? Hosszabb távon próbálunk segíteni azoknak is, akiknek nincs – tájékoztatott Ficsor László jegyző. A város képviselőtestülete csütörtöki rendkívüli ülésén feloldotta az Újvárosi és a Rákóczi utcai platánfasor védettségét. Ez azért szükséges, mert a vihar által megrongált fák veszélyessé váltak. Nem vágják ki mindet, megvizsgálják, melyik milyen állapotban van. Böszörményben belvíz súlyosbítja a helyzetet, másodfokú a készültség. HBN-FG, NR, SzT