Crossminton: egy élvezetes játék

A crossmintont minden korosztály játszhatja
A crossmintont minden korosztály játszhatja - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az elmúlt években 15 érmet szereztek a debreceni csapat tagjai a különböző világversenyeken.

A debreceni Gekkó SE már egy évtizede fogja össze a város gyorstollasozóit, akik rendre szép eredményeket érnek el nemzetközi szinten is, kijelenthető, hogy a cívisváros cross­minton-nagyhatalom.

Az aránylag fiatal játék a tollas, a fallabda és a tenisz elemeit ötvözi. A pálya két kötött, egymástól 12,8 méterre lévő, 5,5 méter oldalú négyzetből áll, amelyek között nincs háló. Az ütő a fallabdában, a labda a tollasban használatosra hasonlít, de ez utóbbi sokkal nehezebb, ezért az ütés ereje 250 km/órára is felgyorsíthatja. A cél, hogy a labda az ellenfél térfelén leessen a földre.

A mérkőzések a versenyeken jobbára beltérben folynak, de a sport kültéren is játszható, akár erős szélben is, mert a labdára húzható szélgyűrű ezt lehetővé teszi.

Van benne fantázia

Rácz László, a Gekkó SE elnöke maga is üti a labdát hetente kétszer, s nemzetközi szinten jegyzett, többszörös érmes játékos.

– Olyan 25-30 ember jár hozzánk crossmintonozni, összetartó társaság vagyunk, nincsenek súrlódások. Nehézségek persze adódnak, de legfeljebb a szponzorálás kérdésében. Ám ha valaki szert tesz ilyen segítségre, azt is együtt használjuk fel, első a közösség. Itt béke van – nevet az egyesület elnöke.

A sportág első világbajnokságát Berlinben rendezték 2011-ben, a Steffi Graf Stadionban, ahol mintegy 600 versenyző gyűlt össze – a viadalra még mindig szívesen emlékeznek vissza a debreceni sportolók. Azóta is minden évben vagy Európa-bajnokságot, vagy világbajnokságot tartanak, jövőre épp Budapest lesz a vb helyszíne.

Rácz László szerint biztosan nagyszabású verseny várható, mivel szeretnek Magyarországra jönni a crossmintonosok. Ahogy mondja, nyílt a pálya, a mezőny vegyes, szabadidős sportolók és hivatásosak egyaránt játszanak. A svédek, csehek, franciák, horvátok, lengyelek között remek játékosok vannak az open (felnőtt férfi) kategóriában. – A világranglista első helyezettje jelenleg egy cseh srác, aki teniszező. Ez mutatja, hogy a profi ütősök is úgy tekintenek erre a játékra, mint amiben van fantázia. Aki pedig sok megmérettetésre jár, annak jó lehetőségei vannak a fejlődésre. A lengyelek közül például sok 40-50 éves tollasozó mestere a játéknak. Ez is klassz a crossmintonban: akár 100 éves korig lehet ütni a labdát – mutat rá a sportág egyik újabb előnyére.

Az éremtábla elején

– Bár nagyon kemény tud lenni egy-egy meccs a tapasztaltabbak között, mégis, bárki eljön kipróbálni, már az első játékot élvezheti. Ezért nagyon jó a gyerekeknek, azonnal sikerélményük lehet. Hamar érhetnek el motiváló eredményeket a versenyeken is. Két apuka mostanában hozta el 12-13 éves leányát, és elkezdtük a felkészítésüket. Nagyon ügyesek, és óriási előnyük, hogy köztünk, felnőttek között edzhetnek. Reményeink szerint a jövő évi budapesti világbajnokságon már akár győzhetnek is – részletezte Rácz László.

Debrecen crossminton-nagyhatalom, az elmúlt években 15 érmet szereztek a csapat tagjai a világversenyeken. Legutóbb idén júliusban Norvégiában avattak négy debreceni Európa-bajnokot. Legnagyobb büszkeségük Takács Dávid U18-as aranya, és a Szalai Márkó–Takács Dávid páros első helyezése.

– Ezek a srácok a technikai tudásuk mellett a mentalitásuknak köszönhetik a sikereket. Nem dobálják, törik az ütőket, mert hogy ilyen is van, fegyelmezettek, koncentrálnak, és az esetleges vereséget, illetve a győzelmet is elegánsan viselik.

PtkI