múltidéző

2019.07.01. 11:02

Tudta, hogy tornya is lehetne Debrecen mai Nagyállomásának?

A cívisváros fő pályaudvarán megannyi kedvező változást tapasztalhatnak mostanában a betérők.

Fotó: Vass Attila

Ezek közé tartozik – mint korábban is megírtuk –, hogy az alagsori vécéket megszüntették, és új illemhelyeket alakítottak ki az érkezési oldal földszintjén.

Fotó: Vass Attila

Napjainkra további örömteli újítások történtek, hiszen például a központi várócsarnokban nagy méretű pálmákat helyeztek ki, és azok dézsái köré rendezték a padokat. A teremben nézelődők új kiállításokat is felfedezhetnek az egykori üzletkirakatokban.

Fotó: Vass Attila

Ezek olyan vasút- és vasutas-történeti tárlatok, amelyek révén régi vasúti lámpákat, egyenruhákat, rendfokozatokat és szabályzatokat is megismerhet a ma embere.

Sőt, az egyik archív fotón egy merőben szokatlan arcára csodálkozhatunk rá az 1961. augusztus 20-án átadott fogadóépületnek. Az ugyanis nem szimmetrikus, és ami a legmeglepőbb: egy magas tornya van (vélhetően ez az irányítótorony), amin praktikusan nagy méretű óraszerkezet is helyet kapott. A főtervező Kelemen László ezek szerint több elképzelést is papírra vetett, és szerencsére a debreceni MÁV-osok ezt a változatot is megőrizték az utókornak.

Fotó: Vass Attila

A komplexum augusztusi születésnapja előtt egyébként hamarosan egy másik évfordulót is ünnepelhet a debreceni vasúttársaság. Az előző – és sokak által visszakívánt – állomáspalotát ugyanis (melyet Pfaff Ferenc tervezett) 117 éve, 1902. július 14-én adták át.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában