Copa América: már a negyeddöntők jönnek

Brazília és Venezuela összecsapása zárta le a csoportküzdelmeket vasárnap
Brazília és Venezuela összecsapása zárta le a csoportküzdelmeket vasárnap - © Fotó: AFP
Szerdától szombatig csatázik a legjobb nyolc együttes Chilében.

Véget értek a csoportmeccsek a 2015-ös Copa Américán. A tizenkét résztvevő válogatott három csoportba sorolva kezdte meg a küzdelmeket még június 11-én.

Az A jelű kvartettben Chile, Bolívia, Ecuador és Mexikó csatázott, és előbbi kettő jutott tovább. Chile hét pontot gyűjtve csoportelső lett, két győzelme mellett egyszer ikszelt, míg Bolívia négy egységet könyvelhetett el, mérlege egy siker, egy döntetlen és egy vereség.

A címvédő Uruguay egy csoportba került (B) Argen­tína, Paraguay, valamint Jamaica nemzeti együttesével. Ahogyan az várható volt, Messi és társai zártak az élen, igaz, nem százszázalékos mutatóval, hiszen meglepetésre Paraguay ellen csak 2–2-es döntetlent játszottak. Ebből a négyesből három csapat jutott tovább, Argentína és Paraguay mellett legjobb csoportharmadikként még Uruguay is bekerült a negyeddöntőbe.

A „cések” között Brazília, Peru, Kolumbia, illetve Venezuela versengett. Innen is hárman mentek tovább, csak Venezuela kényszerült búcsúzni.

Innen már élesben

Az egyenes kieséses szakasz szerdán veszi kezdetét és rögtön egy pikáns párharccal, hiszen a rendező Chile összekerült az előző kiírás győztesével, Uruguay együttesével, ami azt jelenti, hogy vagy elbúcsúznak a házigazdák, vagy biztosan nem lesz címvédés.

Csütörtökön Peru és Bolívia csap össze, pénteken Argentína és Kolumbia, míg szombaton Brazília és Paraguay. Az elődöntőbe bizonyára sokan Uruguay-t, Bolíviát, az argentinokat, meg a brazilokat várják, azonban nem szabad elfelejteni, eddig is szolgált már jó néhány meglepetéssel a dél-amerikai válogatottak 2015-ös tornája.

Az elődöntőket június 29-én és 30-án rendezik, a bronzmeccsre július 3-án, a fináléra pedig 4-én kerül sor.

Számára véget ért

Természetesen ez a torna sem telhet el botrányok nélkül: a Barcelona sztárja, a brazil Neymar a Kolumbia ellen 1–0-ra elveszített csoportmérkőzés lefújását követően a labdával nagy erővel megrúgta ellenfelét, majd egy fejelő mozdulattal meg is fenyegette, amiért kiállította a játékvezető. Ám itt még nem volt vége a történetnek, később a sztár az öltözőfolyosón inzultálta a bírót, amiért négymeccses büntetést, valamint tízezer dolláros pénzbírságot kapott. Mindez azt jelentette, hogy Neymar számára igen korán véget ért a Copa América.

Ezt az esetet leszámítva eddig viszonylag csendesebb mederben csordogál a chilei viadal, ám messze még a vége…

HBN–SZADÓ