Cívis hagyomány a Kunságban

Cívis hagyomány a Kunságban
© Fotó: DMK
Kisújszállás, Debrecen – A Debreceni Értéktár 2015. szeptember 24-én a Kisújszállási Értéktár Bizottság meghívásának eleget téve népművészeti kiállítással mutatkozott be a város polgármesteri hivatalának dísztermében.

A meghívás apropóját az adta, hogy a Debreceni Értéktár kapcsolatokat kíván kiépíteni a régió más városaiban működő, hasonló feladatot ellátó bizottságokkal, így elsőként a Kunság egyik jelentős városára, Kisújszállásra esett a választás, melynek Értéktár Bizottságát ez év februárjában invitálta meg egy bemutatkozó kiállításra a Debreceni Művelődési Központ Tímárházába.

Az akkor nagyszerűen sikerült kiállítás és meleg baráti fogadtatás inspirálta vendégeinket arra, hogy fél évvel később a „Kivilágos-kivirradtig” elnevezésű kun fesztiválra viszonthívják a Debreceni Értéktárat, lehetőséget adva arra, hogy bemutassa Debrecen város értékeit, különös tekintettel annak népművészeti, kulturális elemeire.

Fotó: DMK Fotó: DMK ©

A kiállítás megnyitóján a résztvevőket Kecze István polgármester köszöntötte, valamint Dr. Tóth Albert, a Kisújszállási Értéktár Bizottság elnöke, Kisújszállás díszpolgára fogalmazta meg a bemutató mottóját.

A köszöntő elhangzása után Debrecen város képviseletében Dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg a kiállítást, Mátrai-Nagy Andrea Bíborka etnográfus, az Értéktár titkára pedig rövid tárlatvezetést tartott.

A megnyitót követő baráti találkozón a kapcsolatok további bővítéséről, az együttműködés elmélyítéséről és a közeljövőben történő fejlesztéséről hangzottak el javaslatok.

– Takács Hajnalka –