Civilekre mért csapást a NATO Afganisztánban

Legalább 21 civil, köztük nők és gyermekek is meghaltak abban a légicsapásban, amelyet a NATO hajtott végre az afganisztáni Uruzgán tartományban vasárnap – közölte hétfőn a kabuli belügyminisztérium szóvivője.

A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) vizsgálatot indítottak.

A NATO is megerősítette, hogy civilek haltak meg Afganisztán déli részén, amikor a légierő csapást mért egy konvojra, amit a lázadók járműoszlopának véltek. Amikor a szárazföldi csapatok a helyszínre értek, 21 afgán civil holttestét találták meg, köztük nőkét és gyermekekét. A támadásban 14-en sebesültek meg.

A légicsapást holland ellenőrzés alatt álló Uruzgán tartományban hajtották végre, amely Helmand szomszédságában fekszik. Ez utóbbi régióban indította “Együtt” nevű hadműveletét nemrég a NATO és az afgán haderő a tálibok ellen.

A civilek elleni támadás ügyében vizsgálatot indított a NATO afganisztáni kontingense (ISAF). Stanley McChrystal tábornok, a misszió parancsnoka bocsánatot kért Hamid Karzai afgán elnöktől, és ugyancsak teljeskörű nyomozást igért. “Nagyon szomorúak vagyunk az ártatlan életek tragikus elvesztése miatt. Azért vagyunk itt, hogy megvédjük az afgán népet, de a civilek véletlen halála és sebesülése aláássa a bizalmat. Megkétszerezzük erőfeszítéseinket a bizalom helyreállítása érdekében” – mondta a tábornok.