Civileket, sportolókat és ifjúsági csoportokat támogat az önkormányzat, egy hónapig lehet pályázni

Akt.:
Civileket, sportolókat és ifjúsági csoportokat támogat az önkormányzat, egy hónapig lehet pályázni
© Fotó: Miskolczi János / DMJV Önkormányzat
Debrecen – Ezentúl a civil szervezetek működtetésre is ad pénzt a cívis város önkormányzata.

– Debrecenben olyan erős civil társadalomra van szükség, amely szolgálni tudja a várost – jelentette ki Széles Diána, Debrecen alpolgármestere azon a csütörtöki sajtótájékoztatón amelyen arról esett szó, hogy az önkormányzat 2017-ben is lehetőséget biztosít a városban működő kulturális és civil szervezetek, ifjúsági csoportok, valamint sportolók támogatására.

Egyszerű adminisztráció

Széles Diána elmondta: a Civil Alapban lévő 20 millió forintból eddig elsősorban civil szervezetek programjait támogatták. Most változik a rendszer, ezentúl – akár most alakuló – civil szervezetek működését is készek segíteni. Hangsúlyozta, hogy erre az alapra nagyon egyszerű pályázni, az interneten (itt vagy itt) mindössze egy 1 oldalas nyomtatványt kell kitölteni. A pályázatokat március 17-tól április 18-ig lehet benyújtani.

Régebbi alapítványok

– Debrecen vezetésének kiemelt célja biztosítani a könnyebb boldogulást azon fiataloknak, akik valamilyen téren tehetségesek – egészítette ki az elhangzottakat Komolay Szabolcs alpolgármester, majd példaként először a Tehetséges Fiatalokért Közalapítvány pályázatát említette, melyre már lehet jelentkezni. Ennek jóvoltából egy táblagéphez lehet hozzájutni. Aztán az is kiderült szavaiból, hogy a középiskolásoknak és egyetemistáknak fenntartott, havai 10 ezer forinttal járó Bursa Hungarica ösztöndíjra idén 7 millió forint áll rendelkezésre a város kasszájában.

Új sport ösztöndíj

Az új Békessy Béla sportösztöndíjjal kapcsolatban arra emlékeztetett Komolay Szabolcs, hogy a Debrecenben született Békessy Béla az Osztrák-Magyar Monarchia többszörös magyar bajnoka volt kardvívásban. Az 1912-es olimpián ezüstérmet szerzett. Erre az alapra március 27-től április 18-ig lehet jelentkezni.

A kis tudósoknak

A folytatásban az is világossá vált, hogy a Cívis Talentum ösztöndíjat tavaly hozta létre a város, melynek célja olyan középiskolások támogatása akik valamilyen tudományterületen nemzetközi tanulmányi versenyen kiemelkedő eredményt értek el. Ennek összege 1 évig havonta 50 ezer forint. – A város jövője hosszú távon a humán erőforrástól függ – magyarázta az alpolgármester.

HBN-OCs


A Hajdú házának sorsa

A pályázati lehetőségekről szóló sajtótájékoztatót a Hatvan utca 32. szám alatt, a Hajdú Táncegyüttes otthonában tartották, ahol Lovasné Tiszai Zsuzsa a civil szervezet vezetője elmondta: az 1953-ban alapított együttes a rendszerváltás óta alapítványi formában működik. Az óvodás korosztálytól a szeniorokig csaknem 400 tagjuk van. Számos kitüntetéssel rendelkeznek. Például 2014-ben a várostól Pro Urbe Díjat kaptak. Ugyanabban az évben Magyar Örökség Díjban is részesültek. Lovasné Tiszai Zsuzsa arról is beszélt, hogy egyik fő céljuk most olyan pályázati pénzt keresni, melynek jóvoltából teljesen felújíthatnák az általuk használt épületet.

Komolay Szabolcs alpolgármester hangsúlyozta, hogy a szóban forgó ingatlan állami tulajdon, melyet az önkormányzat szeretne megkapni az Állami Vagyonkezelőtől és ingyenes hasznosításba továbbadni a Hajdú Táncegyüttesnek.