Civil szervezetek a fogyatékkal élőkre vonatkozó Ptk.-módosítás hatályba lépését kérik

Alkotmánybírósághoz fordult pénteken kilenc civil szervezet, mert azt szeretnék, hogy hatályba léphessen május 1-jével a fogyatékkal élőkre vonatkozó Ptk.-módosítás.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanis korábban indítványt nyújtott be a testülethez, mert szerinte alkotmányellenes a törvénymódosítás elfogadása és a májusi hatályba lépés közötti rövid idő.

Gombos Gábor, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) érdekvédelmi főmunkatársa az Alkotmánybíróságnak pénteken benyújtott indítványában kifejtette: a fogyatékkal élőkkel és hozzátartozóikkal kiadványok és programok segítségével ismertették meg a polgári törvénykönyv rájuk vonatkozó pontjait, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium gondnokoknak és támogatóknak tartott képzéseket, és a Magyar Ügyvédi Kamara is megkezdte már tagjai felkészítését, tehát Répássy Róbert kérvénye indokolatlan. Ezért annak elutasítását kérik az Alkotmánybíróságtól.

Gombos Gábor pénteken, az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a képviselő indítványa hátráltatja nemzetközi civil szervezetek több éves munkáját. A szervezeteknek az volt a célja, hogy a fogyatékkal élő emberek, ha nem is önállóan, de segítséggel önmaguk intézhessék ügyeiket.

A Kézenfogva Alapítvány, a civil érdekvédők egyik legnagyobb magyar ernyőszervezete egyetért a tiltakozással, hiszen több tízezer érintett fogyatékos ember életét könnyítené meg az új rendelkezések bevezetése. Pordán Ákos, az alapítvány vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a nemzetközi irányvonalakkal és egyezményekkel is ellentétes lenne, ha a régi rendelkezések maradnának érvényben, amelyek nem engedik az érintetteknek, hogy ügyeikben saját maguk járjanak el, akkor sem, ha egyébként erre a képességeik megfelelőek lennének.

A Polgári Törvénykönyv jelenleg még hatályban lévő változata szerint ha a bíróság cselekvőképtelenné nyilvánít valakit, akkor minden ügyét a kijelölt gyám intézi, anélkül, hogy a bíróság megvizsgálná, képes-e önállóan a döntéshozatalra. A civil szervezetek nemzetközi összefogással 2007-ben kezdték meg munkájukat azért, hogy a Magyarországon élő 80 ezer, cselekvőképtelennek minősített ember is lehetőséget kapjon önálló döntéshozatalra gyámja segítségével.

– Független HÍrügynökség –Sporthírek