Cigány Szakmai Napot rendezett a Hittudományi Egyetem

Debrecen – „A beilleszkedés legjobb módja a tanulás, de ehhez segítség kell.”

A jövőben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) egyetlen szakán sem lehet diplomát szerezni anélkül, hogy a hallgató legalább három tantárgy teljesítése során romológiai ismereteket szerezne – mondta dr. Kustár Zoltán általános rektorhelyettes kedden az intézményben rendezett Cigány Szakmai Napon.

– Egy szociológiai, egy történelmi és egy, az adott szakhoz szükséges információkat adó tárgyat kell majd tanulniuk a fiataloknak. Létrejön a Romológiai Tanszék, jövő szeptemberben pedig már bevezetünk kurzusokat – tette hozzá.

Az eseményen kerekasztal-beszélgetésen válaszolták meg a meghívottak a hallgatók előzetesen összegyűjtött kérdéseit. – Nem a kultúránkat kell átadni, hanem az evangéliumot, s tisztelettel hagyni, hogy az ott hasson, ahol szükség van rá – hangsúlyozta Dani Eszter, a Magyar Református Egyház missziós irodavezetője. A DRHE egykori diákja, aki Kárpátalján szolgál lelkészként, hozzátette, akarjuk megismerni a közösséget, ne tartsunk tőlük és ne akarjuk megváltoztatni a szokásaikat. Az evangélium minden kultúra bizonyos pontjait kihívások elé állítja, a miénket is – tette hozzá.

Az Aranypánt-díjas kutatóbiológus, Horváth József megerősítette: a tanulás az integrálódás legjobb útja. Pethőné Horváth Mária, a Fazekas Mihály Általános Iskola igazgatója kifejtette: az oktatási rendszerben maradás, az eredményes iskolaévek, a jó közös munka záloga, hogy a roma gyermek szülei megbízzanak a pedagógusban, s azt lássák, hogy a gyermekét szeretik és jót akarnak neki.

HBN–HABE

Címkék: ,