Helyi közélet

2016.01.31. 16:37

Rétvári: széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal

Budapest - Széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal: nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem azok véleményét is igyekeznek megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint a szülők, a munkaadók, a tudomány vagy a művészet világa - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten.

Budapest - Széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal: nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem azok véleményét is igyekeznek megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint a szülők, a munkaadók, a tudomány vagy a művészet világa - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten.

Rétvári Bence közölte: hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány a legjobban fel tudjon készülni a köznevelési kerekasztalra, a lehető legszélesebb körű köznevelési konzultációt indítják el Magyarország történetében, minden iskolának lesz alkalma elmondani a véleményét.

Azt várják a tankerület-vezetőktől, hogy gyűjtsék össze a pedagógusoknak a köznevelés rendszerére vonatkozó észrevételeit, javaslatait - mondta az államtitkár. Hozzátette: az elhangzottakat a tankerületi vezetők eljuttatják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, és a minisztérium megosztja ezeket a véleményeket a köznevelési kerekasztal résztvevőivel.

Ezeken a szakmai megbeszéléseken ismertetik továbbá - tette hozzá -, hogy miként csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei. Ezzel kapcsolatban említette, hogy a pedagógusoknak az eddigiekhez képest egyharmadnyi időt kell online felületek előtt tölteniük, és bizonyos minősítésekre kettő helyett ötévente kerül sor. Kitért arra is, hogy a tanárok és intézményvezetők megkapják a köznevelési kerekasztal összehívásával kapcsolatos tájékoztatást.

Rétvári Bence hangsúlyozta: bizonyos irányokat fontosnak tartanak a köznevelés szempontjából, ezeken nem szeretnének változtatni. Ide sorolta a pedagógusok béremelésének folytatását, amelyre szavai szerint idén is 34 milliárddal több jut, az ingyenes tankönyvellátás bővülését, ami szeptembertől már az egész alsó tagozatot érinti, az ingyenes étkezést kapó gyermekek körének bővítését, valamint azt, hogy visszaszerezzék a "pedagógusi hivatás megbecsültségét".

Utóbbival kapcsolatban részletezte: "A pedagógusbérek az elmúlt három évben átlagosan 40 százalékkal emelkedtek", és pedagógusi pályára is mintegy másfélszer annyian jelentkeznek, mint öt éve.

Úgy fogalmazott: látható, hogy sok kritikusa van a köznevelési rendszernek; közöttük egyrészt a szocialista pártot említette, amely szavai szerint "megpróbálja elfeledtetni", hogy "akár egyhavi bért" vett el kormányzása alatt a pedagógusoktól és 381 helyen szűnt meg az oktatási tevékenység a szocialista-liberális kormányok idején, "utcára téve pedagógusok ezreit", másrészt olyan szervezeteket, amelyeknek "nem a téma fontos, hanem a kormányzat politikája elleni tiltakozás".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában