Chipek funkciója a tonereken és patronokon

Chipek funkciója a tonereken és patronokon
Van szerencsénk életünkben elsőként cserélni, kifogyott festékpatron és/vagy tonert a féltve őrzött nyomtatónkon. Sikerül megszerezni a megfelelő gyártmányt, típust, és ott tartunk, hogy beszereljük… De ne siessünk ennyire előre, nézzük, mi a funkciója!

Miért is van chip a festékpatronokon/tonereken?

A chip egy apró elektronikai dolog, amely adat- és információ tárolására szolgál. Mikor behelyezzük a nyomtatónkba a patront vagy a tonert, a nyomtató képes olvasni a rajtuk lévő chip tartalmát. Sokszor előfordul, hogy ezt a tartalmat módosítani is tudja. Sokféle chip-változatot különböztetünk meg a nyomtatók világában, iparágában, mi csak néhányra térünk ki.

Milyen információkat képes tárolni a chip?

Többféle információ tárolására alkalmas egy chip, attól függ, milyen a fejlettsége, gyártója, és a típusa.

  • Hordozza a toner pontos típusát, vagyis milyen színű patront tettünk bele, és színhelyes-e?
  • Képes felismerni, kikalkulálni, hogy mennyi tinta maradt a patronban/tonerben. A nyomtató nem érzékeli a pontos festék mennyiségét, csak megbecsülni tudja a kinyomtatott oldalak paraméterei alapján. A kinyomtatott oldalak összesített paraméterei szintén felkerülhetnek a chip információi közé.
  • Hordozhatja a tintapatron vagy toner lejárati idejét, szavatosságát. Jellemzően csak néhány gyártónál lehet megtalálni, de a lejárati idő, a legkésőbbi használatba vétel dátuma lesz.

A gyártók sok információt helyeznek el, és tároltatnak a chipeken. Számukra nem érdek, hogy az utántöltők, és után gyártók is versenyben maradjanak, ezért igyekeznek, hogy a chipeket folyamatosan fejlesszék. A nyomtatókat és szoftvereiket is folyamatosan frissítik, így próbálják elérni, hogy a nyomtató ne ismerje fel a tonert/patront, hiába ugyanazt a típust vettük meg, csak utángyártott változatban.

Előfordulhatott már ismerőseikkel, hogy mindig ugyanazon kompatibilis, vagyis az eszközének megfelelő patront/tonert vásárolta meg, akár a Patron és Toner weboldalról, de egyszer csak nem akarja elfogadni a nyomtatója a megvásárolt árut. Az esetek többségében, nem a tonerrel szokott gond lenni, hanem a nyomtató nem engedi használni, méghozzá a chip által tárolt információk alapján.

Utángyártott toner/patron esetében mit tegyünk?

A válasz egyszerű: ha Ön gazdaságossági szempontból, nem engedheti meg, hogy eredeti patront és/vagy tonert vásároljon, egyszerűen ne frissítse nyomtatóját, ne engedélyezze az automatikus szoftverfrissítéseket rajta!

Ha utángyártott patront és/vagy tonert használna, akkor vegye figyelembe tanácsunkat, csak olyan tonert/patront használjon, ami egyazon gyártótól származik, és lehetőleg ugyanolyan nyomtató chipekkel van ellátva. Vagyis, mikor megveszi a nyomtatóját, vagy rögtön használjon utángyártott gyártóktól származó patronokat/tonereket, vagy mikor kiürül a használat során az egyik toner/patron, mindet cserélje ki utángyártottra. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük az esélyét, hogy a nyomtató felismerje a chipjük segítségével a nem eredeti tonert/patront.

Gyári vagy utángyártott?

Erre a kérdésre, csak a pénztárcánk adhat választ. Az eredeti patronok/tonerek kiemelkedően jó minőségűek, viszont jóval drágábbak. De akad az utángyártott tonerek között is konkurencia, ami ugyanolyan színvonalú minőségi használatot eredményez, ilyen például a Samsung nyomtatókba való tonerek esetében a Zafír Prémium márka.

Kérdésükkel forduljanak bátran kollégáinkhoz elérhetőségeinken.

– PR cikk –

Címkék: