Centenáriumi könyvbemutató a Debreceni Egyetemen

Akt.:
Centenáriumi könyvbemutató a Debreceni Egyetemen
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hat újonnan megjelent kötet bemutatójával tisztelgett az idén centenáriumát ünneplő tanárképzés előtt a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Programja, Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központja, valamint az MTA Nevelésszociológia Albizottsága.

Az információs és kommunikációs technológiák, a kisebbségi és a felekezeti képzés, valamint a zongoraoktatás témakörében tartottak könyvbemutatót június 20-án a Főépület X. termében.

– Az egyetemi misszió két alapvető pillére a tudomány és az oktatás legmagasabb szintű művelése. Ezt a feladatot teljesíti az intézmény több mint 100 esztendeje, megalapítása óta – mondta a rendezvény megnyitóján Forisek Péter.

Az oktatási dékánhelyettes hozzátette: 1912-ben alapították az egyetemet, a bölcsészettudományok oktatása 1924-ben indult, 1917 pedig a tanárképzés kezdetének időpontja:

Ilyen hosszú idő alatt természetes, hogy egy kar strukturális átalakuláson megy át, de az biztos, hogy napjainkban a tudományok művelése mellett betölti a tanárképző kar alapvető funkcióját.”

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A hagyományok ápolásába a doktorandusz hallgatók is bekapcsolódnak azzal, hogy részt vesznek a kötetek bemutatásában.

– Fontos feladatunk, hogy tények, adatok, vizsgálatok alapján a nyilvánosság elé tárjuk kutatási eredményeinket. Erre évek óta rendszeresen lehetőséget biztosítunk az egyetem oktatóinak, hogy a neveléssel, oktatással kapcsolatos, újdonságaikat bemutathassák a nagyközönség előtt is. Ez egyben módot teremt arra is, hogy a legfrissebb eredmények beépüljenek és hasznosuljanak a mindennapok oktatásában – mondta az unideb.hu portálnak Pusztai Gabriella, a Humántudományi Doktori Iskola vezetője.

A bemutatott kötetek:

  • Buda András: IKT és oktatás. Együtt vagy egymás mellett?
  • Pusztai Gabriella – Márkus Zsuzsa: Szülőföldön magyarul. Iskolák és diákok a határon túl
  • Semsei Imre, Kovács Klára: Inkluzív nevelés — az inkluzív társadalom.
  • Deme Tamás: Gondolatok Karácsony Sándor művészetszemléletéről
  • Duffek Mihály: Zongora szakmódszertan személyes hangolásban
  • Bacskai Katinka: A felekezeti oktatás új negyedszázada

A keddi rendezvény egyben a 100 éve Mitrovics Gyula professzor által alapított egykori Pedagógia Tanszék – ma Neveléstudományok Intézete – fennállásának centenáriuma alkalmából rendezett eseménysorozat első programja.

– Debreceni Egyetem –