Célba ért az újfalui pályázat

Célba ért az újfalui pályázat
© Fotó: Nyírő Gizella
Berettyóújfalu – Rekordidő alatt újult meg a felnőtt háziorvosi rendelő a Berettyó-parti városban.

Rekordidő, négy hónap alatt készült el a berettyóújfalui felnőtt háziorvosi rendelő külső, belső felújítása 100 millió forintból. Az ünnepélyes átadó ünnepség kedden volt.

Avató beszédében Oláh Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára kifejtette, a magyar kormány a gazdaság felpörgetésén túl, az életminőség javítását is célul tűzte ki.

Fotó: Nyírő Gizella Fotó: Nyírő Gizella ©

Otthon érezni magunkat, hogy idehaza is tervezhető, egészséges életet éljünk.”

Így fogalmazott a politikus, hozzátéve, szép összefogás a mai, hiszen hazai és uniós forrásból újult meg a háziorvosi rendelő. Az pedig külön érdem, hogy a jóléti intézmények sorában az elsők közt modernizálták a berettyóújfalui rendelőt, ami teljes burkolatcserét, külső, belső szigetelést, napelemek felszerelését, bútorzat- és eszközcserét jelentett.

Fontossági szempontok

Vitányi István országgyűlési képviselő szólt arról, hogy az 1974-ben épült rendelő jócskán megérett a felújításra, amelyre most nyílt lehetőség egy pályázat keretében. Beszédéből kiderült, ebben a ciklusban 12 milliárd forint érkezik a választó kerületbe, ebből az összegből Berettyóújfaluba 3 milliárd jut. – A városvezetés szisztematikus tervezés mentén képzeli el a fejlesztéseket, felújításokat, melynek első eredménye az orvosi rendelő – jelentette be a honatya, hozzátéve, olyan várost alakítanak ki, ahol jó lakni, jó élni.

Fotó: Nyírő Gizella Fotó: Nyírő Gizella ©

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy a települési vezetők fontossági szempontok szerint tervezték meg a településfejlesztési elképzeléseiket, melynek következtében a 22 város, a 10 járási központ infrastrukturális beruházásai szolgálják azt a célt, hogy a lakosok itt képzeljék el jövőjüket. – Az igen magas színvonalú műszaki paraméterekkel rendelkező felújított orvosi rendelő is ezt hirdeti – méltatta az elnök.

Beteghívó rendszert is

Muraközi István polgármester elmondta, röpke négy hónap alatt készült el a felújítás. Júniusban a Gróf Tisza István Kórház volt gyermekfertőző osztályára költöztek a háziorvosok.

Fotó: Nyírő Gizella Fotó: Nyírő Gizella ©

A 100 millió forintos felújítási költség 10 százaléka előkészítésre ment, 90 százaléka a kivitelezésre, melynek háromnegyedéből az energetikai felújítást végezték el, egynegyedét pedig új bútorok és orvostechnikai eszközök beszerzésére fordították. Az önkormányzat pedig saját forrásból – egymillió forint értékben – beteghívó rendszert telepített. Az épület mögötti belső parkoló kialakítása a szomszédos gyógyszertár tulajdonosa nagylelkű hozzájárulásának köszönhető – egészítette ki az elmondottakat a polgármester, hozzátéve, közös összefogással egy jó cél érdekében nagy dolgokra képes a város.

HBN–NYG