Cél az önkormányzatok energetikai támogatása

Debrecen – Az energetikai pályázati források hatékony felhasználásáról tanácskoztak az első Energia Infónap résztvevői.

– A vissza nem térítendő források közül a magyar pályázóknak jelenleg szinte lehetetlen teljesíteni az Európai Unió által előírt mutatókat – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet a Lenerg Kft., a megyei fejlesztési ügynökség és a megyei önkormányzat tartott csütörtök délelőtt a Szilícium Mező Inkubációs Központban. – Az energetikai fejlesztési pályázatok terén az önkormányzatokat olyan feladatok elé állították, amelyek másfajta, komplexebb gondolkodásmódot igényelnek – hangsúlyozta Vámosi Gábor, a társaság igazgatója. – A három résztvevő mostani együttműködésének az is a célja, hogy olyan projekteket valósítsanak meg, amelyek eleget tesznek az EU szigorú elvárásainak.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke szerint a megyében minden energetikai projektet fel kell mérni, hogy kiderüljön, az milyen módon válhat finanszírozhatóvá.

– Az operatív pályázatokon kívül a vidékfejlesztési programok, vagy a közvetlen brüsszeli források jelenthetnek megoldást a településeknek a beadványok támogatására. De ehhez még a megfelelő jogszabályi környezetet ki kell alakítani – mondta a közgyűlés elnöke.

HBN
hirdetés