Cékla, az egészségvédő, a hangulatjavító étel

Akt.:
Céklás-csokis sütemény receptmagazinunkból.
Céklás-csokis sütemény receptmagazinunkból. - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A céklát már ősidők óta ismeri és használja az emberiség.

Őshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor komplexnek, a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentőségét.

HBN


Élettani hatásai

• nagyon magas vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége

• a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén

• növeli állóképességünket, védi szívünket és ereinket, javítja immunrendszer működését.

• magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert

• fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható roborálószerként

• a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén

• enyhíti a fejfájást és fogfájást

• hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben festékanyaga, az antocián révén; ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyökök károsító hatásaitól

• székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is ajánlott, mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolt

• fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását

• megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is

• jótékony hatású gyomorhurut, aranyér- és vakbél-irritáció esetén

• gyulladásgátló

• kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amelyek rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek

• a zöldségek közül a legmagasabb a szilíciumtartalma, amely jó hatással van a szervezet védekezőképességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.

• várandós anyák is fogyaszthatják, hiszen gazdag folsavban, ami a magzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen









hirdetés