Casco nélkül. Késő bánat?

Debrecen – Az autóbiztosítások aránya Magyarországon megfelel a régiós átlagnak.

CASCO biztosítással a kelet- és közép-európai háztartásoknak mindössze hét százaléka, kötelező biztosítással (KGFB) 47 százaléka rendelkezik. A magyarországi arányok a régiós átlagnak megfelelően alakulnak – a GfK Financial Intelligence felmérése szerint.

Önkéntes alapon

A legtöbb országban CASCO biztosítást önkéntes alapon kötnek az ügyfelek, és ez meg is látszik a használati számokon: jelenleg a kelet- és közép-európai háztartások hét százaléka rendelkezik ilyen típusú szerződéssel. Két ország emelkedik ki régiós összehasonlításban: Szerbia és Szlovénia. Míg Szerbiában százból mindössze 2 háztartás él a CASCO nyújtotta védelemmel, Szlovéniában a háztartások 41 százalékának van CASCO biztosítása. A felmérésben szintén résztvevő többi régiós országban, így Magyarországon, Szerbiában, Ukrajnában, Horvátországban, és Lengyelországban 10 százalék alatti az elterjedtség.

Ha kötelező…

Teljesen más a kép a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) vizsgálva, ez ugyanis kötelező mivolta okán országonként a gépjármű tulajdonosok számához hasonló, így adataiból következtethetünk az adott országra jellemző vásárlóerőre. A GfK Financial Intelligence adatai szerint KGFB biztosítás a vizsgált régió háztartásainak 47 százalékában fordul elő, azaz közel minden másodikban. A régió megosztottságát jól mutatják a nagymérvű eltérések: míg Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában 60 százalék körüli a KGFB penetráció, addig Ukrajnában mindössze a háztartások 12 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással. Magyarországon a KSH adatai szerint 3,1 millió személygépjármű fut az utakon, átmeneti csökkenés után a használatban lévő személygépjárművek száma tavaly újra elérte, illetve túlszárnyalta a 2008-as szintet. A háztartások 52 százaléka rendelkezik KGFB biztosítással, és 8 százalék CASCO típusú védelemmel.

HBN