Cápanász az inka templomnál

Óriási volt az érdeklődés az adománygyűjtő napon
Óriási volt az érdeklődés az adománygyűjtő napon - © Fotó: Állatpark
Nyíregyháza – Eseményekben és sikerekben gazdag év áll a Nyíregyházi Állatpark mögött.

– Átadtuk az Andok Kalandokat, számos állat született nálunk, bővült a szálláskínálatunk, mindeközben majd’ 480 ezer látogató járt a húszéves Nyíregyházi Állatparkban – foglalta össze a legfontosabbakat évértékelője elején Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője, aki hozzátette: – Immár nemcsak az Európai Állatkertek Szövetsége, hanem az Európai Akváriumok vezetőtestületében is intézményünk szakemberei képviselik a magyar állatkerteket.

– Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, tudják, hogy minden évben újdonság várja őket. A tavalyi év első nagy eseménye az Andok Kalandok átadása volt. A Sóstó-projekt részeként, 400 millió forintos állami forrásból felépített létesítményben a kifutókat a fák koronaszintjén kanyargó függőhidak kötik össze, a látogatók ezekről nézhetik meg a térség állatait, az inka templomban pedig az Andok indián őslakosainak kultúrájával ismerkedhetnek meg.

– Tavaly összesen 175 állat látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. Az év legnagyobb sztárja a kis fehér oroszlán volt, amelynek a látogatók adtak nevet; a több száz javaslat közül a gondozók a Kókuszt választották.

Keselyűnász az avaron

– Óriási érdeklődés követte a kispanda-ikerpár fejlődését is. A születésük azért is örvendetes, mert fogságban nagyon ritkán szaporodnak ezek a macskamedve-félék családjába tartozó, veszélyeztetett állatok. A kölykök olyan gyorsan cseperedtek, hogy mára csak avatott szemek tudják megkülönböztetni őket a szüleiktől. Madárszaporulatból sem volt hiány, 2016 legnagyobb szakmai eredménye a kritikusan veszélyeztetett karvalykeselyű-fióka kikelése volt. A tenyészpár közel húsz éve költözött az állatparkba, ám a két madár sokáig nem mutatott érdeklődést egymás iránt, mígnem tavaly januárban fészket raktak, s 55 nap után kikelt a kicsinyük.

– Igazi kihívás volt megszervezni és lebonyolítani a kétméteres homoki tigriscápa szállítását. Parkunk szakemberei saját fejlesztésű eszközökkel fogták ki, majd hozták el Varsóból az ötéves állatot. Fiete, a jegesmedve a fajmegőrzési program keretében, tenyésztés céljából került Németországból Nyíregyházára. A Sarkvidéki Panoráma új lakója aktív, játékos, és már közös kifutóban él Zorával, a jegesmedve nősténnyel.

Jótékonyság és kultúra

– Tavaly is számtalan kulturális programnak adtunk helyet: a már megszokott állatbemutatók mellett vendégeinket bábszínházi előadásokkal és különleges kiállításokkal fogadtuk, utóbbiak közül a Herendi Porcelánmanufaktúra Állatok a művészetben című tárlata aratta a legnagyobb sikert. Óriási volt az érdeklődés az adománygyűjtő napon is: húszezren hoztak valamit a rászorulóknak, ennek eredményeképpen 35 teherautónyi adományt kapott 22 családsegítő szervezet. Az állami gondozásban élők tavaly ingyen látogathatták parkunkat, több mint ezer gyereknek adhattunk életre szóló élményt.

– A közel 480 ezer vendégünk tartalmasan kapcsolódhatott ki, s a fáradalmaik kipihenéséhez betérhettek a park szállodáiba is. Bővült ugyanis a szálláskínálatunk: az ország második állatkerti szállodája lett – a szintén állatparkos Hotel Dzsungel mellett – a Sóstói-erdő szélén álló Ózoon Hotel – sorolta 2016 legfontosabb állatparki eseményeit Révészné Petró Zsuzsa.

KM