Cannes/Manchesteri robbantás – Egy perces csenddel emlékeznek az áldozatokra

Cannes – Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató.

“Szeretném kifejezni szolidaritásomat Manchester városával, meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk magunkat és hogy az élet folytatódik. Délután 3 órakor ott fogunk állni a (fesztiválpalota) lépcsőjének tetején, hogy egyperces csenddel emlékezzünk” – mondta az igazgató.

A 70. cannes-i fesztivál kedden szünetet tart a versenyben és egész nap a jubileumát ünnepli neves filmrendezőkkel és filmsztárokkal, de a meghívottak listáját az utolsó pillanatig titokban tartja a fesztivál.

Az est háziasszonya Isabelle Huppert francia filmszínésznő lesz, de az ünnepség csúcspontjának tervezett tűzijáték elmarad – közölte Thierry Frémaux.

David Lisnard, Cannes polgármestere az elmúlt években terrortámadt szenvedett Párizs, Nizza és Toulouse városvezetőivel egyetemben szintén szolidaritását fejezte ki a robbantás áldozatainak hozzátartozóival és sérültjeivel.

A terrorfenyegetettség miatt már az elmúlt két évben is rendkívüli biztonsági intézkedések voltak érvényben a fesztivál idején a francia tengerparti kisvárosban, de a közeli Nizzában tíz hónnappal ezelőtt elkövetett iszlamista merénylet miatt idén ezt megerősítette és láthatóbbá tette a francia rendőrség a fesztiválozók védelme érdekében.

A fesztiválpalota környékén láthatóan megerősítették a rendőri készültséget, felfegyverzett készenléti rendőrök köröznek egész nap a tömegben, a háztetőkön mesterlövészek teljesítenek szolgálatot, 550 térfigyelő kamera működik és 80 önkéntes megfigyelő is folyamatosan elvegyül a hömpölygő tömegben, és ha bármi gyanúsat észlel, riasztja a rendőrséget. Ezen kívül háromszáz, virágágyásokkal díszített betontömbbel akadályozzák meg, hogy dzsihadista támadók kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

– MTI –