Cannes mindennapi arca – a filmfesztiválon túl

Akt.:
Cannes mindennapi arca – a filmfesztiválon túl
© Ile Sainte-Marguerite. Fotó: AFP
Cannes – A korábbi halászfalu a fesztivál után is tartogat érdekességeket.

Vörös szőnyeg, estélyiben vonuló világsztárok, csillogás. A filmfesztivál képei alapján könnyen kialakul bennünk az a hamis elképzelés, hogy Cannes csak a luxusról szól. Pedig a korábbi halászfalu a fesztivál után is tartogat érdekességeket. És közel sem csak luxus kategóriában – írja a travelo.hu.

A 19. század elején Cannes még egy szegény halászfalu volt, és egy véletlen folytán lett belőle világhírű földközi-tengeri üdülőhely. 1834 telén a francia határt kolerajárvány miatt lezáratta a piemonti király, így egy oda tartó angol lordnak vissza kellett fordulnia. Cannes-ban ráesteledett, kénytelen volt a falu fogadójában megszállni. Annyira megtetszett neki a környék hangulata, hogy építtetett itt egy villát magának.


Le Suquet. Fotó: AFP Le Suquet. Fotó: AFP ©

Először az angol arisztokrácia követte a példáját, majd a 19. század közepétől az orosz előkelőségek is felkapták a várost. A belvárosban és a közeli kis szigeteken még mindig könnyen találunk olyan városrészeket, ahol felfedezhetjük Cannes különböző korszakait.

Le Suquet – Az óváros

Cannes központjában, a Chevalier-domb (Mont Chevalier) oldalában a régi halászfalu nyomait találjuk. Autóforgalomtól elzárt, hangulatosan kanyargó kis utcák, színes házak és egyre szebb kilátás vár, ahogy sétálunk fel a domboldalon. A domb tetejét az óváros öreg temploma, az Église du Suquet és a 11. századi őrtorony, a Tour du Mont Chevalier foglalja el. A torony látogatható, a kilátójából az öbölre és óváros domb alatti részére nyílik remek kilátás. A Le Suquet városrész a Rue d’Antibes bevásárlóutcáig tart, ahol ma már luxusmárkák és fast fashion cégek boltjai váltják egymást.


Vieux Port. Fotó: AFP Vieux Port. Fotó: AFP ©

Vieux Port – a régi kikötő

A Port Cannes I néven is futó kikötő a Le Suquet alatt helyezkedik el, és még ma is használják. Lenézve ide a dombról, vagy a közelében sétálva könnyen elképzelhetjük, hogy mekkora volt a 19. század közepén a város. Ekkor épült a kikötő, ekkor érte el a Párizs – Lyon – Földközi-tenger vasútvonal is a várost, így minden adott volt, hogy tovább növekedjen Cannes és a francia riviéra népszerűsége. Ha a legnagyobb jacht­okra vagyunk kíváncsiak, azokat ne a Vieux Portban keressük, hanem az öböl másik végén található kikötőkben, ahol a parti sétány, a La Croisette ér véget.


Boulevard de la Croisette. Fotó: AFP Boulevard de la Croisette. Fotó: AFP ©

Boulevard de la Croisette

Mint az a travelo.hu-n olvasható, a Francia Riviéra legelegánsabb sétánya. A történetek szerint évtizedekkel ezelőtt még könnyen bele lehetett itt botlani nyaraló francia filmsztárokba, ma már a turisták főutcája. A film­fesztiválnak is otthont adó Palais des Festivals-tól indul, egyik oldalon a tengerpartot és hangulatos kávézókat, éttermeket találunk, a másik oldalon gyönyörű épületek, századfordulós paloták kísérik a sétányt. A sétány a nevét egy keresztről kapta, amely az út végén állt, és amit a tengerészek védőjeként tartottak számon. Ezt később elbontották és kaszinó épült a helyére. Emlékeként 2010-ben avattak fel egy keresztet a Pointe de la Croisette-ben.


Ile Sainte-Marguerite. Fotó: AFP Ile Sainte-Marguerite. Fotó: AFP ©

Ile Sainte-Marguerite

A Lérins-szigetek közül a nagyobb és a Cannes-hoz közelebb eső sziget arról a várbörtönről híres, ahol a vas­álarcos férfit tartották fogva a 17. században. A Fort Royal várbörtöne ma múzeumként működik. A római korból származó hajómaradványokból van egy kiállításuk, de a legtöbben valószínűleg azért keresik fel a múzeumot, hogy megnézhessék a cellát, ahol a vas­álarcos férfi raboskodott. A sziget kedvelt kirándulóhely, helyiek is szoktak itt strandolni és piknikezni. Rendszeres kompjárat köti össze Cannes-nal.

A szerzetesek szigete

A kisebb sziget, Saint-Honorat egyházi kézen maradt, ma apátság üzemel itt. Sainte-Marguerite szigetéről sajnos nincs közvetlen hajójárat Saint-Honorat-ra. Aki ide el akar látogatni, annak vissza kell mennie Cannes-ba, és egy másik komppal újra kihajózni erre az apró szigetre. Bár ez egy bosszantó és felesleges kerülő, a sziget hangulata megéri a fáradságot. Viszont itt nem szokás piknikezni, és strandolni sem lehet, így csak azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy-két órát egy csendes helyen eltölteni.


Ile Saint-Honorat. Fotó: AFP Ile Saint-Honorat. Fotó: AFP ©

A sziget kolostora már az 5. század óta üzemel, a legendák szerint itt tanult az a szerzetes is, aki később Szent Patrik néven az írek védőszentje lett. A szerzetesek ma szőlőt gondoznak és borászatot üzemeltetnek. Időnként zarándokoknak megengedik, hogy pár napra csatlakozzanak hozzájuk. Erről persze előre kell egyeztetni velük, és motivációs levelet is kérnek.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés