Cannes-i viharok

Ken Loach az Arany Pálmával
Ken Loach az Arany Pálmával - © Fotó: AFP
Az idei, immár 69. Cannes-i Fesztivál megnyitója előtti éjjelen eső és szélvihar tépázta a Croisette-et. Legalább ilyen viharosan zárult a tíznapos mustra is, ám erről már inkább a zsűri döntései és a Franciaország-szerte kialakult sztrájkhullám tehetett, bár utóbbi a fesztivál után kulminálódott csak igazán. Váró Kata Anna írása.


A cannes-i verseny a világ legrangosabb filmes megmérettetése, idén azonban a fesztiválnak terror elleni készültségből is vizsgáznia kellett, mert egy esetleges terrorista akció nemcsak a több tízezer embert vonzó rendezvényre, de a hamarosan kezdődő párizsi foci Eb-re is végzetes lett volna.

Az idei 21 filmet felsorakoztató versenyprogramról elmondható, hogy az elmúlt néhány év legerősebb válogatása volt. Természetesen mindig van egy-két alkotás, ami kicsapja a biztosítékot, idén már előre borítékolni lehetett, hogy Nicolas Winding Refn – saját maga által tinihorrornak címkézett – Neon démonja lesz az egyik. Várható volt, hogy a 27 éves Xavier Dolan családi drámájára, a Juste la fin du monde-ra (It’s Only the End of the World) sem lesz mindenki vevő, ahogy Olivier Assayas modern kísértettörténetére, a Personal Shopperre sem. Az, hogy Isabelle Huppert ismét brillírozik majd, nem volt kérdéses, az viszont már inkább kétesélyes volt, hogy Paul Verhoeven Elle-je, melynek Huppert volt a főszereplője, elnyeri-e a közönség tetszését.

Ken Loach I, Daniel Blake-je kapta az idei Arany Pálmát, ami sokak szemében legalább akkora meglepetés volt, mint az, hogy Ken Loach 79 évesen még képes megújulni és lenyűgözni a zsűrit és a kritikusokat is egyaránt. Az I, Daniel Blake szívbemarkoló történet egy infarktusból lábadozó munkásemberről, aki kétségbeesve keresi a kiutat a brit szociális ellátást uraló bürokrácia útvesztőjéből. A kritikusok szinte egyöntetűen a német Toni Erdmannt várták a fődíjra. Nehéz eldönteni, hogy Maren Ade harmadik játékfilmes rendezése érte-e felkészületlenebbül a cannes-i közönséget, vagy az a tény, hogy a zsűri végül mégis figyelmen kívül hagyta a német vígjátékot. A Toni Erdmann hosszú évek óta a legszórakoztatóbb versenyfilm volt, de humorára a zsűri mégsem bizonyult vevőnek. Ez volt talán a legnyomósabb, de korántsem egyetlen oka annak, hogy a díjkiosztó utáni sajtótájékoztatót többen nemtetszésük kifejezésére használták, és a sajtóvisszhangból ítélve, azóta is nehezen csillapodnak a kedélyek. A kritikusok ugyan előszeretettel hangoztatják elhatárolódásukat a zsűri döntésétől, mégis saját kritikai álláspontjuk megerősítését látják abban, ha általuk is méltatott alkotás részesül elismerésben. Idén az „én ezt már előre megmondtam” elégedettsége csak kevés filmes szakírónak adatott meg.

Egyértelműen kisebbségben vagyok vele, de kifejezetten szerettem Xavier Dolan nagydíjas alkotását, örültem Cristian Mungiu román rendező (különösen erős év volt ez a román filmnek) díjának, amit a Bacalaureatért (Graduation) kapott, és annak, hogy Andrea Arnold American Honey című filmje is elismerésben részesült. Az én szívembe is belopta magát a Toni Erdmann, mégis megérdemeltnek érzem Ken Loach győzelmét. A legkellemesebb meglepetés számomra mégis a zsűri bátorsága volt, hogy két, a hazáján kívül jóformán ismeretlen színész alakítását díjazza. Sem a Fülöp-szigeteki Jaclyn Jose, sem az iráni Shahab Hosseini neve nem forgott a kritikusok között, akik végig Marion Cotillard, Sonia Braga, Kristen Stewart és Isabelle Huppert esélyeit latolgatták, a férfiak közül pedig leginkább Adam Driverre és Vincent Casselre kötöttek fogadásokat. A nagy nevek karrierjén egy újabb elismerés aligha lendítene, de Jose és Hosseini számára ugyanúgy sorsfordító lehet, ahogy Nemes Jeles László (ő idén a zsűribe kapott meghívást) számára is az volt a Saul fia tavalyi nagydíja. A fesztivál valóban a világ filmművészetének a legjavát vonultatja fel, éppen ezért fontos, hogy ezt a sokszínűséget a díjak is tükrözzék, de természetesen csak akkor, ha valóban megérdemelt az elismerés.

(Szerzőnk filmkritikus, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tagja)

Címkék: ,hirdetés