Cannes – A francia Olivier Assayas nagy csalódást okozott

Cannes – Olivier Assayas francia filmrendező okozta az első nagy csalódást kedden a 69. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában. A Personal Shooper című angol nyelven forgatott thrillert a sajtóvetítésen kifütyülték az újságírók.

“Volt huhogás, nem sok, talán ez jó reklámot csinál majd a filmnek” – mondta a 61 éves, visszatérő vendégnek számító, magyar származású rendező a késő esti bemutatót megelőző sajtótájékoztatón.

Olivier Assyas két évvel ezelőtt óriási sikerrel mutatta be Cannes-ban a Sils Maria felhői című drámát Juliette Binoche-sal és Kristen Stewarttal a főszerepben. A 26 éves amerikai filmszínésznő játssza a Párizsban forgatott Personal Shopper főszerepét is, amelynek főhőse a pár hónapja elhunyt ikerbátyjával próbál kapcsolatot teremteni.

“Ez nem egy zsánerfilm, hanem egy film arról, hogyan kommunikálunk a szellemekkel, másfajta módon” – mondta a rendező, akinek 16. alkotását a Victor Hugo francia költő által gyakorolt szellemidézés ihlette.

A klasszikusan kezdődő thriller főszereplője Maureen, egy amerikai lány, aki egy híres színésznőnek dolgozik. Az a dolga, hogy ruhákat és ékszereket kölcsönözzön hírességeket öltöztető luxusmárkáktól a színésznő nyilvános megjelenéseihez. Mellesleg azért költözött Párizsba -, ahol egy veleszületett szívbetegségben meghalt látnok ikerbátyja élt -, mert a testvérek megígérték egymásnak: amelyikük előbb hal meg, a túlvilágról kapcsolatot próbál teremteni a másikkal. A film egyre inkább fantasztikus és nehezen megérthető fordulatot vesz, a főhős folyamatosan a valóság és a képzelete között őrlődik.

Kristen Stewart elmondta, hogy karrierje egyik “legnehezebb tapasztalata” volt a francia film forgatása, amelynek “végére teljesen kimerült és nagyon lefogyott”. Szerinte Maureen a testvére halála után teljesen üresnek érzi magát, válságba kerül és a film arról szól, hogyan találja meg végül önmagát.

“Számomra egyértelmű, hogy Maureen megtalálja a saját identitását. Rájön, hogy nem szellemeket látott, hogy nem egyszerűen ikertestvére Lewisnak (az elhunyt bátyjának), hanem önálló személyiség” – hangsúlyozta a rendező.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés