Cafeteria

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: napi.hu
Amikor először hallottam a kifejezést, azt hittem, hogy ez egy páviánok útján terjedő dél-afrikai nemi betegség, de aztán megtudtam, hogy fizetés kiegészítés, illetve, amolyan jövedelempótlék. Réti János írása.

Csak nem pénzben, hanem természetbeni juttatás formájában. Így is lett, működött, illetve működik is. „Szép kártya”, „Még szebb kártya”, „Széchenyi kártya” és a többiek. Most meg arról értesülök, hogy a cafeteria, mégiscsak visszaalakul pénzzé, bankókká, azt aztán arra költöm, amire nem szégyellem. Aztán most Rogán Antal azt mondta, hogy a cafeteria tulajdonképpen pénz, a dolgozó jövedelme, hát vegye fel, azután ihaj! Annyival többnek érzi majd a fizetését.

Magam egy pénzügyekhez nem értő kisnyugdíjas vagyok, de rájöttem, hogy nem is annyira vagyok én ütődött a közgazdasághoz. Ugyanis a jelenlegi rendszerben: az ilyen kártyán, olyan kártyán, fellelhető juttatásokat nekem csak arra szabad költeni, amire az állam hagyja, vagyis megmondja nekem, hogy mire költhetek és mennyit. Ezért aztán költhettem volna – ma már nekem nem jár cafeteria – turisztikára, azaz belföldi idegenforgalomra, kolbászfesztiválra, hurkafesztiválra, wellness hétvégékre, háztömb körüli maratoni futásra meg ilyesmire, még akkor is, ha nekem éppen egyikhez se lett volna kedvem. Viszont a rendezők, a rendező szervek pénzükhöz jutottak volna.

Most úgy tűnik, hogy erre az egyszerű matematikai műveletre a kormány is rájött, felismerte hogy más a pénz, mint a kártyáról való gazdálkodás és úgy döntöttek, hogy odaadják magát a pénzt, a magyar bankót a fizetésnapot várva váró dolgozóknak. Hadd vacsorázzanak belőle egy jót – rájuk fér – vagy vegyenek akár similabdát a gyereküknek és ne élményfürdőzzenk csak azért, mert van rá kártya és ha nem költik el a keretet, akkor odavész. De így már nem! Had örüljön az „isten adta nép”! Ez a kormány ritkán dönt jól, de akkor nagyon! Most nagyon van…

– Réti János –
hirdetés